Sa konferencije u Banjoj Luci upućen poziv vlastima RS-a da povuku nacrt zakona o stranim agentima

Sa konferencije u Banjoj Luci upućen poziv vlastima RS-a da povuku nacrt zakona o stranim agentima

Brojni predstavnici bh. civilnog društva, medija, stručnjaka i međunarodne zajednice pozvali su vlasti Republike Srpske da povuku nacrt zakona o tzv. stranim agentima, na konferenciji „Civilno društvo i mediji: Kritički glasovi pod pritiskom“, održanoj u Domu omladine u Banjoj Luci u organizaciji Ureda EU u BiH zajedno sa Misijom OSCE-a u BiH i Transparency Internationalom u BiH.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler podsjetio je da je nedavni Izvještaj Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu označio nedavnu kriminalizaciju klevete, kao i nacrt zakona o stranim agentima kao glavne korake unazad na evropskom putu zemlje, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Dodao je i da „demokratije ne postavljaju prepreke legitimnim kritičkim glasovima. Kritički glasovi i različita gledišta neophodni su ne samo za vitalnost demokratije, već i društva, pomažući, na primjer, u borbi protiv korupcije i netolerancije. Nacrt zakona o tzv. stranim agentima približio bi Republiku Srpsku standardima autoritarnih režima umjesto standardima Evropske unije. Nacrt zakona o stranim agentima je korak unazad za temeljene slobode, kao i evropski put, te ga stoga treba povući - naglasio je ambasador Sattler.

Šef Misije OSCE-a u BiH Brian Aggeler podsjetio je da je Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) zajedno sa Venecijanskom komisijom Vijeća Evrope izradila detaljno mišljenje o zakonu o stranim agentima RS-a u kojem se navodi da vlasti RS-a moraju preispitati usvajanje ovog zakona jer se njime ozbiljno krše obaveze i posvećenost BiH u pogledu ljudskih prava u dijelu slobode udruživanja i izražavanja.

- Duboko smo razočarani što su vlasti RS-a odlučile da zanemare ovo mišljenje, kao i mišljenja niza drugih međunarodnih mehanizama za ljudska prava, uključujući tri specijalna izvjestitelja UN-a, i umjesto toga nastave sa usvajanjem ovog štetnog i regresivnog zakona - dodao je Aggeler.

Na konferenciji su učestvovale brojne organizacije civilnog društva i aktivisti koji su iznijeli svoje stavove protiv predloženog nacrta zakona, kao i ukupne atmosfere ili sve manjeg prostora za kritičke glasove koji je posebno stvoren u Republici Srpskoj posljednjih mjeseci.

- Sada imamo etiketiranje organizacija civilnog društva kao agenata stranog uticaja, ograničava se rad nevladinih organizacija koje prate i kritikuju rad institucija i vlasti, a s druge strane su pod pritiskom i neprofitni mediji koji su istovremeno i udruženja građana. Vidimo sve ovo kao strateški pristup vlasti da se uguši sloboda izražavanja i da se pošalje poruka da samo onaj način razmišljanja i djelovanja koji propagiraju članovi vladajuće koalicije u Republici Srpskoj može i smije da bude javno prisutan - istaknula je Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala u BiH.

Na konferenciji su također obratili i aktivisti civilnog društva iz Gruzije, zemlje u kojoj je pritisak javnosti nedavno primorao vlasti da odustanu od planova za uvođenje sličnih zakona.

federalna.ba/Fena

Johann Sattler
Johann Sattler Prnjavor
0 16.02.2024 18:06
UIO BiH UNO BiH Johann Sattler Zoran Tegeltija
0 16.02.2024 17:29
Johann Sattler Zakon o sprečavanju sukoba interesa
0 16.02.2024 12:59
Johann Sattler Banja Luka IDEEA
0 15.02.2024 13:35
Johann Sattler EU Banja Luka Prnjavor
0 15.02.2024 08:08
Kemal Hrnjić Staša Košarac Savo Minić Johann Sattler
0 13.02.2024 17:00