videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

Prestao raditi produženi boravak u vrtićima u ZDK-u

Nakon što su protekle sedmice u školske klupe sjeli učenici završnih razreda u ZDK-u, od danas se u škole vratili i učenici ostalih razreda osnovnih i srednjih škola. Veliki problem za roditelje djece školskog uzrasta predstavlja prestanak rada produženog boravka u vrtićima.

U prijelaznoj fazi, nastava u ovom kantonu će se odvijati kombinovano, tako da će dio učenika nastavu pohađati u školi, a drugi dio online.

- Cilj je, naravno, da u skladu s epidemiološkom situacijom i život na području kantona teče najnormalnije – kaže Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a.

U međuvremenu, Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje djece sa područja grada Zenica prestala je s pružanjem usluge produženog boravka školaraca. Kažu, bili su prinuđeni, pravdajući to preporukama Instituta, odlučiti se na ovaj korak.

- Shvatili smo da nismo kadri realizovati produženi boravak, jer nam je kadar potreban za djecu predškolskog uzrasta, a osim toga djeca koja idu u osnovnu školu dolaskom u vrtić miješala bi se s djecom predškolskog uzrasta – ističe Jasmina Gasal, direktorica JU za predškolski odgoj i obrazovanje Zenica.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane kojem su se zbog ovog problema obraćali brojni roditelji, ističu da je najvažnije ispoštovati biosigurnosne mjere dok je način organizacije rada na menadžmentima vrtića.

- Jedna od njih je broj djece i kvadratura prostorija u kojima borave djeca, prozračivanje prostorija, mogućnost prozračivanja, čišćenja, dezinfekcije. Djeca ne bi trebala da se miješaju iz različitih grupa, ne samo djeca nego i odgajateljice i svi oni koji rade sa djecom – objašnjava doc. dr. Nino Hasanica, predstavnik INZE služba za školsku higijenu.

Zbog svega, roditelji djece korisnika negoduju. Postavljaju pitanje validnosti ugovora koji još uvijek nisu raskinuti, a prema kojima obje strane imaju obaveze, dovedeni su, kažu, pred svršen čin.

- Doveli su nas 5 do 12. Škole traje, imamo još mjesec dana, nema ni toliko, a djeca su izbačena iz vrtića – kaže roditelj Kenan Suljić.

I ovo je još jedan pokazatelj negativnih strana donošenja nedovoljno razrađenih i u iskustvu utemeljenih mjera zbog kojih se građani sami moraju tražiti rješenja za izlaz iz situacije u koju su dovedeni.

federalna.ba

ZDK produženi boravak