S poduzetnicima iz 14 općina i gradova potpisani ugovori o podršci u početnom biznisu
(Izvor: AA)

S poduzetnicima iz 14 općina i gradova potpisani ugovori o podršci u početnom biznisu

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić s obrtnicima/poduzetnicima iz 14 općina i gradova u Bosni i Hercegovini potpisao je ugovore o podršci u početnom biznisu (start-up), javlja Anadolu Agency (AA).

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica pruža podršku povratnicima u razvoju početnih biznisa od 2017. godine.

Pravo učešća imaju pravna i fizička lica, poslovni subjekti ili obrtnici/preduzetnici koji su u početnoj fazi poslovanja, maksimalno do 18 mjeseci starosti, u vlasništvu povratnika, sa prebivalištem u povratničkim zonama na području Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta.

Kroz ovaj program za period 2017-2021 podržano je 270 start-up firmi, za što je ministarstvo izdvojilo više 2,1 miliona konvertibilnih maraka (KM).

Na današnjoj ceremoniji u Tesliću ugovore je potpisao federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i 47 odabranih korisnika iz 14 općina i gradova iz entiteta RS. Vrijednost potpisanih ugovora iznosi 654.218,86 KM.

“U 2022. godini na javni poziv se prijavilo 148 poslovnih subjekata iz oba entiteta i Brčko distrikta, što je najveći broj aplikanata do sada, broj je za 15 posto uvećan u odnosu na prošlu godinu, a udvostručen u odnosu na ranije godine. Posebno nas raduje da su 34 posto od ukupnog broja korisnika žene poduzetnice, a čak 45 posto lica mlađe životne dobi do 35 godina starosti. Zastupljen je vrlo širok dijapazon različitih djelatnosti od proizvodnih djelatnosti i tradicionalnih starih zanata, do turističkih, transportnih i usluga u IT sektoru. Realizacijom potpisanih ugovora dajemo novu vrijednost za 14 povratničkih sredina u entitetu RS“, kazao je Ramić.

Ugovor o namjenskom korištenju odobrenih sredstava potpisala je Mejrima Kapić iz Teslića, koja se bavi proizvodnjom i prodajom pekarskih proizvoda.

“Svoju poslovnu ideju razvijam proteklih nekoliko mjeseci. Kao i svaki drugi posao u početku neophodna su dodatna ulaganja, posvećenost i podrška drugih. Ukazala nam se potreba za proširivanjem kapaciteta i nabavkom savremenije opreme. Vidjeli smo svoju šansu u javnom pozivu ministarstva. Prijavili se, i evo došli do realizacije. Ova podrška nam potvrđuje da je neko prepoznao naš entuzijazam i želju da ostanemo i opstanemo u mjestima gdje smo se vratili“, rekla je Kapić.

Ugovore su potpisali korisnici projekta iz Bijeljine, Banje Luke, Dervente, Doboja, Foče, Istočnog Mostara, Kotor Varoši, Modriče, Osmaka, Prijedora, Teslića, Ugljevika, Vukosavlja i Zvornika.

federalna.ba

Edin Ramić poslovi preduzeća
Rezime Edin Ramić Albin Muslić
0 26.02.2024 18:28
Rezime Albin Muslić Edin Ramić
0 26.02.2024 18:25
Plenum Mia Karamehić-Abazović Miroslav Vujičić Edin Ramić
0 12.02.2024 22:22
jutarnji program Dobro jutro, Bosno i Hercegovino Edin Ramić
0 06.11.2023 23:48