Ružnić: Ponovo akcije da se migranti uklone s ulica Bihaća i Velike Kladuše

Situacija u Bihaću smirila se nakon hapšenja trojice odgovornih za pucnjavu sa smrtnim ishodom koja se desila prije devet dana. Kantonalna vlast se nakon hapšenja odlučila za nove korake.

Ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić (NES) istakao je kako su održane sjednice kolegija na kojima su bili svi komandiri policijskih stanica i načelnici policijskih uprava – naredni korak je da sa inspektorima Službe za strance izvrše kontrolu migranata.

„Organizirat će se ponovo akcije da se svi migranti uklone sa ulica Bihaća i Velike Kladuše te smjeste u kampove“, najavio je premijer USK-a Mustafa Ružnić (NES).

Reagiralo je i Ministarstvo sigurnosti BiH, koje definitivno zatvara kamp Miral u Velikoj Kladuši. Oni su izdali akt kojim se zabranjuje prijem novih migranata u ovaj kamp, te kojim traže od Službe za poslove sa strancima da počne prebacivati migrante u kamp Lipa kod Bihaća.

Također, traži se od Općinskog vijeća Velika Kladuša da predloži lokaciju van grada i urbane sredine kako bi se moglo uraditi isto što se napravilo sa Lipom u Bihaću, ukoliko bi došlo do pogoršanja stanja i prilike to zahtijevale.

federalna.ba

Mustafa Ružnić Nermin Kljajić migranti USK