Ruskim i bjeloruskim sportistima zabranjeno učešće na ceremoniji otvaranja OI
(Izvor: Reuters)

Ruskim i bjeloruskim sportistima zabranjeno učešće na ceremoniji otvaranja OI

Ruskim i bjeloruskim sportistima neće biti dozvoljeno da učestvuju u tradicionalnom defileu na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, saopštio je danas Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Na ceremoniji otvaranja Igara 26. jula hiljade sportista će ploviti čamcima niz Senu nekoliko kilometara prema Ajfelovoj kuli, umjesto uobičajenog defilea sportista na stadionu.

MOK je saopštio da će sportisti iz Rusije i Bjelorusije, kojima je dozvoljeno da se takmiče na Olimpijskim igrama kao neutralni, imati priliku da "iskuse događaj", vjerovatno posmatrajući u blizini rijeke.

MOK je to odlučio dvije sedmice nakon što je Paraolimpijski komitet zabranio ruskim i bjeloruskim sportistima učešće na ceremoniji otvaranja 28. avgusta.

Rusiji i Bjelorusiji zabranjeno je učešće u ekipnim sportovima na Olimpijskim igrama u Parizu zbog rata u Ukrajini, a MOK je postavio proceduru u dva koraka kako bi pojedini sportisti iz tih zemalja mogli da dobiju neutralni status.

Te sportiste prvo mora da odobri upravno tijelo njihovog pojedinačnog sporta, a zatim i komisija za razmatranje, koju imenuje MOK.

Neutralni sportisti ne smiju javno da podržavaju rat u Ukrajini, niti da budu povezani sa vojnim ili državnim agencijama. Nejasno je da li će članstvo u nekom ruskom vojnom klubu, kao što je CSKA, biti razlog za uskraćivanje neutralnog statusa.

MOK je danas saopštio da se očekuje da oko 36 neutralnih sportista sa ruskim pasošima i 22 sportista sa bjeloruskim pasošima izbore učešće na Igrama u Parizu.

Odluka o tome da li će tim sportistima biti dozvoljeno da učestvuju na ceremoniji zatvaranja 11. avgusta, biće donijeta kasnije.

Sve medalje koje osvoje neutralni sportisti neće se računati kao kolektivna grupa na ukupnoj tabeli medalja.

MOK je naveo da će neutralni sportisti biti pod zastavom boje žada (zelena) koja će se koristiti na ceremoniji dodjele medalja, gdje će biti intonirana posebno napisana himna, bez teksta.

federalna.ba/Beta-AP

Olimpijske igre Rusija Bjelorusija