Ruski Vrhovni sud ponovo odgodio ročište o Azovskoj regimenti
(Izvor: Alexander Ermochenko/Reuters)

Ruski Vrhovni sud ponovo odgodio ročište o Azovskoj regimenti

Ruski Vrhovni sud u srijedu je odgodio po drugi put ročište o tome da li da proglasi ukrajinsku Azovsku regimentu, koja je sedmicama prkosila nadirućim ruskim snagama u Mariupolju, kao terorističku organizaciju.

Sudski zvaničnik izjavio je da je ročište, prvobitno zakazano za 26. maj, pomjereno za 2. august. Nikakav razlog za pomjeranje ročišta nije objavljen.

Rusija je saopćila u maju da se 2.439 ukrajinskih branitelja predalo nakon što su izveli posljednji očajnički čin, zabarkadirajući se u bunkerima i tunelima čeličane Azovstal u južnom lučkom gradu, poprištu nekih od najtežih razaranja u ukrajinskom ratu.

Među njima su pripadnici Azovske regimente, čiji se borci slave kao heroji u Ukrajini, ali ih Moskva često opisuje kao neonaciste koji mrze Ruse.

Jedinica je formirana 2014. kao ekstremno desničarska dobrovoljačka milicija koja se bori protiv proruskih separatista, ali je brzo nakon toga integrirana u ukrajinsku Nacionalnu gardu.

Ukrajinske vlasti tvrde da se regimenta reformirala i udaljila od svojih radikalnih nacionalističkih korijena i sada je apolitična.

Rodbina ukrajinskih boraca apelovala je da se njihova prava zaštite na osnovu Ženevske konvencije iz 1949. o vođenju rata i ukrajinska strana tvrdi kako očekuje da oni budu razmjenjeni za ruske ratne zarobljenike.

Ukoliko, međutim, Vrhovni sud proglasi Azovsku regimentu kao terorističku organizaciju, to bi moglo otvoriti put da neki od njih budu izvedeni na suđenje, što su poslanici u Ruskom parlamentu zahtijevali.

Organiziranje terorističkih aktivnosti kažnjivo je doživotnom robijom u Rusiji. Učešće u terorističkoj organizaciji povlači kaznu od 10 do 20 godina zatvora, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Azovski regiment ročište suđenje Rusija
Kina Rusija vojska
0 17.08.2022 14:32
suđenje Dobrovoljačka Sarajevo
0 17.08.2022 13:59
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Rusija
0 17.08.2022 12:24