Ruski vojnik vodi se kao nestao nakon ukrajinskog napada na rusku Crnomorsku flotu na Krimu

Ruski vojnik vodi se kao nestao nakon ukrajinskog napada na rusku Crnomorsku flotu na Krimu

Ukrajina je pogodila sjedište ruske Crnomorske flote u raketnom napadu u kome je nestao jedan vojnik, a glavnu zgradu zahvatio je plamen, saopćili su vojni zvaničnici s obje strane i prikazano je na snimcima s lica mjesta na Krimu.

Rusko ministarstvo odbrane prvobitno je javilo da je jedan vojnik poginuo, ali je potom izdalo saopćenje u kome se navodi da je on nestao nakon napada u lučkom gradu Sevastopolju.

Poluotok Krim, koji je Rusija ilegalno anektirala od Ukrajine 2014. godine, česta je meta otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin prije skoro 19 mjeseci naredio potpunu invaziju na Ukrajinu.

Krim služi kao ključno središte podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu. Sevastopolj, glavna baza ruske Crnomorske flote od 19. stoljeća, ima poseban značaj za operacije ruske mornarice od početka invazije na Ukrajinu.

Ukrajinska vojska posljednjih sedmica sve češće napada mornaričke objekte na Krimu, dok tempo njene ljetne kontraofanzive sporo napreduje na istoku i jugu Ukrajine, saopćio je Institut za proučavanje rata. Vojni stručnjaci kažu da je za Ukrajinu neophodno da nastavi s napadima na ciljeve na Krimu kako bi degradirala ruski moral i oslabila vojsku, prenosi AP.

federalna.ba/Fena

Ukrajina Rusija
Volodimir Zelenski Ukrajina Švicarska samit
0 16.06.2024 18:51
Denis Bećirović Ukrajina Švicarska samit
0 15.06.2024 17:27
Svijet Ukraijna Rusija
0 14.06.2024 21:52