Ruski vojnik na suđenju za ratne zločine: Nisam želio da ubijem civila
(Izvor: Arhiva)

Ruski vojnik na suđenju za ratne zločine: Nisam želio da ubijem civila

U prvom suđenju za ratne zločine nakon ruske invazije na Ukrajinu, 21-godišnji ruski vojnik rekao je sudu u petak da nije želio da ubije nenaoružanog civila i da se iskreno pokajao.

Vadim Šišimarin, komandir tenka, izjasnio se krivim za ubistvo Oleksandra Šelipova, 62-godišnjeg civila, u sjeveroistočnom ukrajinskom selu Čupahivka 28. februara.

- Iskreno se kajem. Bio sam veoma nervozan, nisam htio da ga ubijem... samo se dogodilo - rekao je Šišimarin.

Šišimarin je optužen da je iz vozila ispalio nekoliko hitaca iz jurišne puške u glavu civila nakon što mu je to naređeno.

Advokat odbrane Viktor Ovsijanikov rekao je na sudu da je Šišimarin samo ispalio metke nakon što je dva puta odbio da izvrši naređenje za pucanje i da je samo jedan od tri do četiri metka pogodio žrtvu.

Rekao je da je Šišimarin ispalio metke iz straha za sopstvenu sigurnost i upitao se da li je optuženi namjeravao da ubije.

- Sjedio je na prozoru automobila... auto se kretao velikom brzinom sa probušenom gumom - rekao je Ovsijanikov.

- Zaključujem da je Šišimarin pucao bez cilja i nije imao namjeru da ubije civila, te da je naređenje izvršio ne s ciljem da ubije osobu, već u nadi da ga meci neće pogoditi - rekao je.

- Ja lično mislim da ovaj mladić ne bi rebao biti na optuženičkoj klupi, već više rukovodstvo druge zemlje za koje mislim da je krivo za izazivanje ovog rata - kazao je on.

Državni tužilac Andriy Synyuk rekao je da argumenti nisu promijenili suštinu slučaja.

- Sud će analizirati sve dokaze i saopćiti svoju odluku. Argumenti odbrane ni na koji način ne pobijaju ono što smo dali i ne pobijaju krivicu samog Šišimarina - kazao je tužilac.

Sudija bi mogao izreći presudu u ponedjeljak kada se sud sljedeći put sastane. Državni tužilac zatražio je od suda da Šišimarina osudi na doživotnu kaznu zatvora.

Ukrajina je optužila Rusiju za zločine i brutalnost nad civilima tokom invazije i navodi da je identifikovala više od 10.000 mogućih ratnih zločina. Rusija je negirala da ima za metu civile ili da je umiješana u ratne zločine.

federalna.ba/Fena

Ukrajina suđenje ratni zločin
Ukrajina Rusija Michelle Bachelet hapšenja
0 05.07.2022 20:18
Sarajevo 30 godina bez optužnice ratni zločin ratni zločini
0 05.07.2022 18:49
Kyriakos Mitsotakis Rusija Ukrajina Grčka
0 05.07.2022 17:46
Ukrajina Donjeck Lugansk
0 05.07.2022 08:44
Ukrajina Rusija Denis Šmigal
0 04.07.2022 17:12
Lugan konferencija Švicarska Ukrajina
0 04.07.2022 09:32