Ruski predsjednik Putin u posjeti Sjevernoj Koreji, drugi put u 24 godine
(Izvor: Ilustracija/swissinfo)

Ruski predsjednik Putin u posjeti Sjevernoj Koreji, drugi put u 24 godine

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak bi trebao započeti dvodnevnu državnu posjetu Sjevernoj Koreji, drugu u poslednje 24 godine, saopćeno je iz Kremlja.

Posljednji put Putin je posjetio Sjevernu Koreju 2000. godine, kada je ta zemlja još bila pod vodstvom Kim Jong Ila, oca sadašnjeg vođe Kim Jong Una.

Tokom te posjete Putin je bio srdačno dočekan i imao je poseban tretman. Dočekao ga je i ispratio Kim u zračnoj luci, a njih su dvojica zajedno položili cvijeće i na spomenik sovjetskim vojnicima koji su oslobodili Koreju, iako je prema diplomatskom protokolu Putin to trebao učiniti sam.

Jurij Ušakov, Putinov pomoćnik, rekao je novinarima u ponedjeljak da će posjeta trajati dva dana, a da će se drugi dan održati glavni događaji.

Očekuje se da će Putin u Sjevernu Koreju stići u utorak navečer, a službena ceremonija dočeka i razgovori, koji će se održati u rezidenciji Kim Jong Una, predsjedavajućeg Državnog vijeća, održat će se u srijedu poslijepodne, rekao je Ušakov.

- Sporazum o strateškom partnerstvu -

Održat će se dvije runde pregovora, u užem i proširenom sastavu, a o najznačajnijim i najosjetljivijim pitanjima razgovarat će se na posebnom događaju tokom posjete – podužem neformalnom razgovoru dvojice čelnika, koji će se održati za vrijeme šetnje Kimovom rezidencijom, nakon čega slijedi čajanka.

Rusija i Sjeverna Koreja planiraju potpisati nekoliko dokumenata nakon razgovora, a očekuje se da će Putin i Kim dati zajedničku izjavu, rekao je Ušakov.

Dnevni red sastanka uključuje svečana događanja, poput polaganja vijenca na spomeniku posvećenom vojnicima Crvene armije koji su oslobodili Koreju tokom Drugog svjetskog rata i prisustvovanje koncertu u sportskom kompleksu u glavnom gradu.

Održat će se i svečani dio državnog dočeka s govorima dvojice čelnika, nakon čega će Putin i Kim zajedno otputovati na aerodrom. Na putu će svratiti do jedine pravoslavne crkve u Sjevernoj Koreji, Katedrale svetog Trojstva.

Ušakov je rekao da Moskva i Pjongjang rade na novom međudržavnom sporazumu o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, ali je malo vjerovatno da će to biti potpisano tokom Putinove posjete.

Ugovor odražava novu globalnu geopolitičku situaciju i promjene u odnosima dviju zemalja. Neće biti usmjeren ni na jednu treću zemlju, rekao je Ušakov, iako bi potencijalno mogao utjecati na sigurnosna pitanja, kao i na politička i privredna pitanja.

Nakon puta u Sjevernu Koreju, Putin planira posjetiti Vijetnam, gdje će razgovarati s nekoliko najviših dužnosnika.

- Upozorenja Zapada -

Posjet Sjevernoj Koreji dočekana je uz upozorenja Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje protiv saradnje između Moskve i Pjongjanga u zaobilaženju sankcija Ujedinjenih nacija.

Washington i Seul, koji su otvoreno izrazili zabrinutost zbog brzog razvoja kontakata između Rusije i Sjeverne Koreje, izdali su dodatna upozorenja Moskvi, rekavši da posjeta ne bi trebala rezultirati bilo kakvim kršenjem rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a koje zabranjuju privrednu i vojnu saradnju s Pjongjangom ili širenje vojnih veza između dviju zemalja.

Moskva i Pjongjang oštro su demantirali bilo kakvu ilegalnu vojnu saradnju i istaknuli da namjeravaju dalje jačati privrednu saradnju i razvijati bilateralne odnose.

"Nastavit ćemo se kretati u ovom smjeru. Potencijal za razvoj naših odnosa je vrlo velik. Vjerujemo da naše pravo na izgradnju dobrih odnosa sa susjedima ne bi trebalo izazvati zabrinutost i ne može se osporiti", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

federalna.ba/AA

Vladimir Putin Sjeverna Koreja posjeta
Sjeverna Koreja Južna Koreja
0 21.07.2024 08:38
Japan posjeta sukob ministrica
0 19.07.2024 12:36
Sjeverna Koreja Južna Koreja prebjegao
0 16.07.2024 08:19
Vladimir Putin Rusija
0 12.07.2024 21:20
Hrvatska Dubravka Bošnjak posjeta Vili Beroš
0 12.07.2024 13:06