Ruske snage pogodle hotel u Zaporožju, jedna osoba poginula, 16 povrijeđeno
(Izvor: Ilustracija/EPA)

Ruske snage pogodle hotel u Zaporožju, jedna osoba poginula, 16 povrijeđeno

Ministarstvo odbrane Velike Britanije u svom dnevnom izvještaju tvrdi da su vojne vježbe koje se održavaju u Bjelorusiji "vjerojatno dio rutinskog ciklusa obuke vojske", ali se napominje "da bi Rusija sigurno željela promovirati bjeloruske snage kao protivnike NATO-a".

Posljednjih je dana Poljska poslala više vojnika na svoju granicu s Bjelorusijom, djelomično kako bi pomogla svojim graničnim snagama da se nose s priljevima migranata koje Bjelorusija dopušta da prođu u EU, a dijelom kako bi se suprotstavila onome što se smatra prijetnjom od dolaska Wagnerovih plaćeničkih snaga. Poljska je prošle sedmice optužila bjeloruske helikoptere za povredu njenog zračnog prostora.

Radnici UN-a koriste hotel Zaporizhzhia

Hotel koji je pogodila Rusija koristi osoblje Ujedinjenih nacija, potvrdila je Denise Brown, humanitarna koordinatorica za Ukrajinu, u izjavi koju prenosi Reuters.

"Užasnuta sam viješću da je hotel koji često koristi osoblje Ujedinjenih nacija i naše kolege iz nevladinih organizacija koje podupiru ljude pogođene ratom bio meta ruskog udara, rekla je.

Ruske snage pogodile su  hotel u Zaporožju, jedna osoba je poginula, među 16 ranjenih ima i djece

 Ruski projektil pogodio je hotel u ukrajinskom gradu Zaporožju u četvrtak navečer, javlja Reuters. U napadu je ubijena jedna osoba, a povrijeđeno 16, uključujući četvero djece, rekli su ukrajinski dužnosnici.

Nacionalna policija je saopćila da je projektil Iskander pogodio grad u 19:20. (16:20 GMT).

“Zaporožje je grad koji svakodnevno trpi rusko granatiranje. Požar je izbio u civilnoj zgradi nakon što su je ruske snage pogodile projektilom”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy.

Slike i video koje su podijelili dužnosnici pokazuju veliki krater, uništene automobile i teško oštećenu četverospratnicu s natpisom hotela.

Lokalni mediji izvijestili su da je oštećena zgrada hotela Reikartz u središtu grada na obali rijeke Dnjepar.

Bio je to drugi napad na Zaporožje u isto toliko dana. Dvije mlade žene i jedan muškarac poginuli su, a još devet osoba je ranjeno u ruskom raketnom napadu u srijedu.

federalna.ba/Guardian

Rusija Ukrajina Zaporožje napad djeca