Ruska vojska uništila veliku isporuku naoružanja Ukrajini

Ruska vojska uništila veliku isporuku naoružanja Ukrajini

Ruska vojska saopćila je u subotu da je uništila veliku isporuku naoružanja u ukrajinskoj regiji Žitomir, zapadno od Kijeva, koristeći krstareći projektil Kalibr lansiran s mora.

Rusko ministarstvo odbrane navodi u saopćenju da je napadnuta “velika iaporuka naoružanja i vojne opreme Sjedinjenih Država i evropskih zemalja" namijenjena ukrajinskim vojnicima u istočnoj regiji Donbas u kojoj se trenutno vode žestoke borbe.

Reuters nije mogao potvrditi izvještaj iz nezavisnih izvora, u kome se također navodi da su ruski projektili pogodili dva skladišta goriva u blizini Odese na obali Crnog mora i da su oborili dva ukrajinska aviona Su-25 i 14 dronova.

U posljednjem izvještaju s ratišta u sukobu koji Rusija naziva “specijalnom vojnom operacijom” ministarstvo odbrane također navodi da je ruska vojska pogodila brojne ukrajinske komandne položaje.

Zapad je intenzivirao snabdijevanje Ukrajine naoružanjem od početka ruske invazije 24, februara, i ruska vojska pokušava da presretne i uništi takve isporuke.

Moskva tvrdi da su zapadne isporuke naoružanja Kijevu i uvođenje drastičnih sankcija protiv ruske ekonomije ravne “posrednom ratu koji su pokrenule Sjedinjene Države i njihove saveznice", prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Rusija Ukrajina
Ukrajina tržni centar Rusija
0 28.06.2022 11:27
Ilja Jašin Rusija hapšenje
0 28.06.2022 09:16
G7 NATO Ukrajina
0 28.06.2022 09:02
Ukrajina napad tržni centar
0 28.06.2022 07:54