Rusija želi muziku Čajkovskog kao himnu na OI
(Izvor: Arhiva)

Rusija želi muziku Čajkovskog kao himnu na OI

Rusija želi muziku kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog na Olimpijskim igrama u Tokiju kao zamjenu za svoju himnu, koja je zabranjena zbog kazne u vezi sa doping skandalom.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Rusije Stanislav Pozdnjakov rekao je danas da je sa Međunarodnim olimpijskim komitetom već razgovarano o upotrebi odlomka iz jedne kompozicije Čajkovskog i da se čeka odobrenje.

Rusija je kažnjena dvogodišnjom zabranom upotrebe imena, zastave i himne na velikim takmičenjima zbog doping skandala.

Odlomak dijela kompozicije Čajkovskog korišten je ove godine na nekim takmičenjima u brzom klizanju, ali su na ostalim takmičenjima poslije pobjede ruskih sportista korištene himne organizatora prije nego ruska muzika.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani zabranio je Rusiji da na Olimpijskim igrama kao himnu koristi narodnu pjesmu "Kaćuša", uz obrazloženje da olimpijski tim "ne može da koristi nijednu himnu povezanu sa Rusijom".

Međutim, CAS nije u potpunosti razjasnio šta to znači u praksi i da li će zabraniti bilo koju drugu muziku ruskih kompozitora ili da li bi ruskim zvaničnicima uopšte trebalo dozvoliti da biraju.

Pozdnjakov je rekao da, iako je Čakovski bio Rus, njegovu muziku treba smatrati "dijelom svjetskog muzičkog naslijeđa".

federalna.ba/Beta

Rusija Čajkovski Olimpijske igre
Harkov Rusija napad Ukrajina
0 27.06.2022 11:18
Turska Rusija sankcije
0 26.06.2022 22:20
samit G7 G7 Rusija nafta
0 26.06.2022 19:40
Charles Michel Rusija glad prehrana kriza
0 26.06.2022 15:26