Rusija zauzela selo u blizini Avdijevke

Rusija zauzela selo u blizini Avdijevke

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je u utorak da su njegove snage dodatno napredovale u istočnoj Ukrajini preuzimajući kontrolu nad selom Severne u blizini Avdijevke, ukrajinskog grada koji je Rusija zauzela u ovom mjesecu.

Ministarstvo je navelo u saopćenju da su njegove snage zauzele Severne, "preuzele povoljnije linije i položaje" i udarile na koncentracije ukrajinskog ljudstva i opreme u blizini tri ostala naselja.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti tvrdnje o stanju na bojnom polju.

Zauzimanje Avdijevke nakon višemjesečnih borbi najznačajniji je dobitak Rusije otkako je zauzela razrušeni grad Bahmut prošlog maja.

Ministarstvo odbrane je saopćilo da su ruske snage uništile i tenk Abrams koji su isporučile Sjedinjene Države.

Ruski zvaničnici u Ukrajini javili su o tom incidentu dan ranije, navodeći da je to prvi pogodak te vrste otkako je Washington započeo isporuku Abramsa Ukrajini prošlog septembra.

Nakon velikih uspjeha u potiskivanju ruske vojske 2022. godine, Ukrajina je pretrpjela nedavne neuspjehe na istočnim ratištima, a njeni generali se žale na nedostatak oružja i municije. Rusija kontroliše nešto manje od petine međunarodno priznate teritorije Ukrajine.

Ukrajinska vojska je u ponedjeljak potvrdila povlačenje iz sela Lastohine u blizini Avdijevke, navodeći da će joj taj potez pomoći da zaustavi napredovanje ruskih snaga prema zapadu.

federalna.ba/Fena

Rusija Ukrajina