Rusija za svojih 18 protjeruje 20 čeških diplomata
(Izvor: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Rusija za svojih 18 protjeruje 20 čeških diplomata

Kao odgovor na subotnje protjerivanje 18 ruskih diplomata iz ruske ambasade u Pragu Rusija je proglasila večeras za nepoželjene 20 diplomata iz češke ambasade u Moskvi i dala im duplo kraći rok - 25 sati da napuste Rusiju, potvrdio je vicepremijer i privremeni šef češke diplomatije Jan Hamaček.

"Ambasador Viteslav Pivonjka vratio se iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova. Obavijestili su ga da ruska strana protjeruje 20 zaposlenih češke ambasade u Moskvi. Rok da napuste Rusku Federaciju dali su im do sutra u ponoć", kazao je češkim medijima Hamaček.

Ruska ambasada u Pragu ima oko 135 zaposlenih, a Češka je protjerala 18 agenata GRU s diplomatskim pokrićem zbog novih dokaza za osnovanu sumnju da su dvojica agenata ruske tajne službe GRU, inače osumnjičeni za pokušaj trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji 2018. godine, bili umiješani u eksploziju u skladištu municije u Vrbjeticama na jugu Češke 2014. godine.

U prvoj eksploziji 16. oktobra 2014. godine poginula su dvojica zaposlenih Imeks Grupe koja je tu držala oružje i municiju prodatu Bugarskoj, dok je druga eksplozija 3. decembra prošla bez žrtava, ali uz znatne materijalne štete koje su sanirane tek prošle jeseni, a istraga eksplozije i dalje je u toku.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je danas da su češke tajne službe i policija, o novim dokazima za osnovanu sumnju da su upravo ta dvojica agenata GRU za kojima traga i češka policija umiješana u eksplozije u Vrbjeticama na jugu Češke, obavijestile premijera i nadležne zvaničnike 7. aprila, kao i da je definitivni izvještaj i dokaze dobio u petak.

Češka ambasada u Moskvi ima oko 60 zaposlenih i šef vanjskopolitičkog odjeljenja Kancelarije češkog predsjednika Rudolf Jindrak kazao je da će Moskvu morati da napusti cijelo političko odjeljenje ambasade u Rusiji.

"Češka će morati da reaguje, nemaju ni isti rok da napuste zemlju", kazao je Jindrak.

Rusija je kategorično porekla da bi agenti njene GRU mogli biti umiješani u eksplozije municije u Češkoj i optužila je češke vlasti za provokaciju iz koje stoji utjecaj SAD-a.

Podršku Češkoj u ovoj aferi koja je ozbiljno uzdrmala ionako loše odnose zvaničnog Praga i Moskve izrazile su između ostalih SAD i NATO, a vicepremijer Hamaček rekao je da će od šefova diplomatije članica Evropske unije zatražiti da u ponedjeljak izraze solidarnost sa Češkom, kao što su to učinile povodom afere Skripalj.

federalna.ba/Beta

Rusija Češka