Rusija u petak službeno anektira još četiri oblasti Ukrajine
(Izvor: Evgenia Novozhenina/Reuters)

Rusija u petak službeno anektira još četiri oblasti Ukrajine

Ruski predsjednik Vladimir Putin održat će u petak ceremoniju potpisivanja kojom će formalno pripojiti još četiri područja Ukrajine nakon samozvanih referenduma koje su Ukrajina i Zapad osudili kao lažne.

Dužnosnici koje podržava Rusija ranije su tvrdili da je petodnevna vježba osigurala gotovo potpunu potporu javnosti.

Takozvana glasanja održana su u Lugansku i Donjecku na istoku, te u Zaporožju i Hersonu na jugu. Ruski predsjednik će održati veliki govor u Kremlju.

Najava Kremlja da će Rusija službeno pripojiti još četiri područja Ukrajine dolazi nakon takozvanih referenduma u tim okupiranim regijama koje su Kijev i zapad već osudili. Nakon aneksije, rusko je vodstvo reklo da će napade na područja pod ruskom kontrolom smatrati izravnim napadom na Rusiju.

Najavljujući takozvane referendume u regijama Donjeck, Luhansk, Zaporizhzhia i Kherson u Ukrajini prošle sedmice, Vladimir Putin je zaprijetio da će odgovoriti nuklearnim oružjem ako nacionalna sigurnost Rusije bude ugrožena.

Četverodnevni lažni referendum u regijama pod ruskom okupacijom završio je u utorak i kao što se i predviđalo, rezultati koje su objavili ruski državni mediji pokazali su veliku potporu pridruživanju Rusiji.

Stanovnici koji su posljednjih dana pobjegli u područja pod kontrolom Ukrajine rekli su da su ljudi bili prisiljeni označavati glasačke listiće na ulici pod prijetnjom oružjem. Snimke na društvenim mrežama pokazuju kako dužnosnici koje je postavila Rusija nose glasačke kutije od kuće do kuće s naoružanim muškarcima za sobom.

U srijedu su ruske uprave četiri ukrajinske pokrajine službeno zatražile od Putina da ih uključi u Rusiju.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy opisao ih je kao "imitaciju referenduma" i obećao da će "braniti" ukrajinske građane u regijama pod ruskom okupacijom.

federalna.ba

Rusija aneksija
Brittney Griner razmjena zarobljenika Rusija
0 08.12.2022 14:53
Vladimir Putin Rusija
0 07.12.2022 19:53
EU Rusija sankcije
0 07.12.2022 19:19
Jens Stoltenberg NATO Rusija
0 07.12.2022 16:57
Vladimir Putin Rusija Ukrajina
0 07.12.2022 16:50