Rusija proglasila "pobjedu", Zelenski referendum nazvao farsom
(Izvor: Reuters)

Rusija proglasila "pobjedu", Zelenski referendum nazvao farsom

Na referendumima u takozvanim Narodnim Republikama Donjeck i Lugansk, koje su po kontrolom ruskih separatista u Ukrajini kao i na područjima Herson i Zaporožje, koje je zauzela ruska vojska, većina glasača glasala je za “pripajanje Rusiji“.

Završeni su referendumi o pripajanju Rusiji koji su na područjima pod ruskom kontrolom u Donbasu, Hersonu i Zaporožju počeli 23. septembra.

Prema nezvaničnim podacima takozvanih izbornih komisija na tom području u takozvanoj Narodnoj Republici Lugansk prebrojano je 100 posto glasova na referendumu. Za pripajanje glasalo je navodno 98,42 posto glasača.

U takozvanoj Narodnoj Republici Donjeck, prebrojano je 56,85 posto glasova, a 94,75 posto birača glasalo je za pridruživanje Rusiji.

U Hersonu, koji je pod kontrolom ruske vojske prebrojani su svi glasovi. Za pridruživanje glasalo je 87,05 posto glasača.

U Zaporožju su prebrojani svi glasovi i 93,11 posto glasača glasalo je za pridruživanje.

Zelenski: Ova glupost u okupiranim regijama nije ni imitacija referenduma

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da su referendumi o pripajanju Rusiji koji su proteklih pet dana održani na istoku Ukrajine potpuna glupost.

"Ova glupost u okupiranim regijama ne može biti nazvana ni imitacijom referenduma", naveo je Zelenski u saopćenju.

Ukrajinski predsjednik je poručio da nikakva kriminalna akcija Rusije neće ništa promijeniti za Ukrajinu.

Naglasivši da Ukrajina poštuje Povelju Ujedinjenih nacija i osnovne principe suživota naroda, Zelenski je naveo da će nastaviti da djeluje na zaštiti normalnog života u Ukrajini, Evropi i svijetu.

"Preduzećemo mjere da zaštitimo naš narod u oblasti Herson i Zaporožje, u Donbasu i u trenutno okupiranim regionima Harkovske oblasti i Krima", poručio je Zelenski.

U takozvanim narodnim republikama u Donjecku i Luganjsku kao i u Hersonu i Zaporožju koji su pod kontrolom ruskih snaga proteklih dana održan je nelegalni referendum o pridruživanju teritorija Rusiji.

federalna.ba/AA

Ukrajina referendum pripajanje Rusiji