Rusija traži sjednicu Savjeta bezbjednosti UN-a zbog američkih napada na Irak i Siriju

Rusija traži sjednicu Savjeta bezbjednosti UN-a zbog američkih napada na Irak i Siriju

Rusija je u subotu osudila američke napade na Irak i Siriju i zatražila sastanak Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija na kojem bi se raspravljalo o tom pitanju.

"Sjedinjene Američke Države (SAD) su još jednom pokazale svoju agresivnu suštinu i nepoštivanje međunarodnog prava", rekla je Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Prema njenim riječima, napad je doveo do uništenja civilne infrastrukture i žrtava među običnim ljudima.

"Pokorno učešće britanskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva u američkim napadima ne bi trebalo nikome da stvara iluziju o nekakvoj 'međunarodnoj koaliciji'. London tek treba da odgovara za svoju revnost u podršci čisto provokativnim akcijama svojih nadređenih u Washingtonu", ona je rekla.

Optužila SAD za namjerno zaoštravanje situacije na Bliskom istoku. "Washington, vjerujući u svoju nekažnjivost, nastavlja da sije destrukciju i haos na Bliskom istoku. Najveći američki vazdušni napad u regionu od 2003. godine, koji je predvodio Joe Biden 'čin odmazde' za neidentifikovani napad dronom na američku bazu u Jordanu nema opravdanja“.

"Snažno osuđujemo novi eklatantni čin američko-britanske agresije na suverene države. Tražimo hitno razmatranje trenutne situacije kroz Savjet bezbjednosti UN-a", rekla je ona.

Američka centralna komanda (CENTCOM) objavila je kasno u petak da je izvela vazduše napade na ciljeve koji pripadaju snagama Iranske revolucionarne garde i njihovim drugim grupama u Iraku i Siriji.

CENTCOM je naveo da su prvi put izveli napade u regionu kao odgovor na napad na američku bazu na sirijsko-jordanskoj granici 28. januara, u kojem su ubijena tri američka vojnika.

U saopštenju se navodi da je u napadima pogođeno najmanje 85 ciljeva koji pripadaju snagama Qudsa Iranske revolucionarne garde i njihovim saradnicima u Siriji i Iraku.

federalna.ba/AA

Rusija Savjet bezbjednosti UN-a