Rusija s velikom zabrinutošću prati američke akcije u Ukrajini
(Izvor: AA/Arhiva)

Rusija s velikom zabrinutošću prati američke akcije u Ukrajini

Rusija je u utorak saopštila da su akcije i izjave Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o ukrajinskom pitanju usmjerene na raspirivanje napetosti i da ih prati s velikom zabrinutošću.

Portparol Kremlja Dmitriy Peskov komentarisao je Pentagonovu najavu od ponedjeljka o stavljanju u "pojačanu pripravnost" 8.500 vojnika za moguće brzo raspoređivanje u istočnoj Evropi.

Napetosti u Ukrajini se povećavaju mjesecima nakon što je Kremlj okupio desetine hiljada vojnika u blizini ukrajinske granice, za šta Zapad tvrdi da je priprema za rat. NATO i Evropska unija upozorili su na teške ekonomske posljedice ako Rusija napadne susjeda.

Rusija je više puta negirala da planira invaziju na Ukrajinu, navodeći da su trupe raspoređene radi vježbi, ali je anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. godine. Ove sedmice čeka pismeni odgovor SAD-a na listu bezbjednosnih zahtjeva, uključujući obećanje NATO-a da nikada neće primiti Ukrajinu u članstvo.

Peskov je rekao da uzbuna američkih vojnika nema nikakav uticaj na tok pregovora o bezbjednosnim garancijama, a djelovanje Moskve će biti definisano odgovorom Washingtona i odlukama ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U međuvremenu, politički savjetnici iz Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine okupljaju se u Parizu na "normandijskim razgovorima" kako bi razmotrili situaciju u Ukrajini.

Prema riječima Peskova, ruski predstavnik Dmitriy Kozak "podijeliće zabrinutost Moskve sa sagovornicima".

SAD su naredile porodicama zaposlenih u ambasadi u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu da napuste zemlju, a Evropska unija za sada ne prati ovu odluku SAD-a.

federalna.ba/AA

Rusija Ukrajina vojska