Rusija regrutira zatvorenice
(Izvor: Ilustracija/Profimedia)

Rusija regrutira zatvorenice

Rusija je krajem maja oslobodila grupu žena iz zatvora kako bi se pridružile borbama u Ukrajini, saopćile su dvije bivše zatvorenice, piše The New York Times. No, ne zna se je li njihovo puštanje na slobodu izolirani slučaj, pilot-program ili početak većeg vala regrutacije zatvorenica. Vojni regruti počeli su obilaziti zatvore za žene širom evropskog dijela Rusije više od godinu dana nakon što su zatvorenicima nudili pomilovanje i plaće u zamjenu za odlazak na ratište.

Međutim, do sada su žene koje su se prijavile za odlazak u vojsku ostajale u zatvorima bez službenog objašnjenja. Deseci hiljada osuđenih Rusa prihvatili su poziv vojske. Hiljade njih ubijene su u Ukrajini, a neki su nakon otpusta počinili teška kaznena djela. Regrutiranjem zatvorenica, piše NY Times, Rusija pokušava izbjeći mobilizaciju stanovnika.

-Nude im plaću od dvije tisuće dolara i pomilovanja-

Ne zna se koje bi uloge žene trebale preuzeti na frontu. Vojni regruti su prošle godine posjetili zatvor u blizini Sankt-Peterburga i ponudili zatvorenicama ugovore na pozicijama snajperista, medicinskog osoblja i radio operaterki na prvoj liniji na godinu dana, što je značajan odmak od uglavnom pomoćnih položaja. Tada se prijavilo oko 40 od 400 zatvorenica.

Ponuđena su im pomilovanja i plaća od oko dvije hiljade dolara mjesečno, što je oko 10 puta više od minimalne plaće u Rusiji. Dvije žene koje su prošle godine svjedočile regrutovanju u zatvoru izjavile su za The New York Times da su se zatvorenice prijavile uprkos opasnostima koje su iznijeli vojni oficiri koji su bili u posjeti.

-"Prijavljuju se zbog strogih uvjeta u zatvorima"-

Kao jedan od razloga zašto se žene prijavljuju u vojsku, bivše zatvorenice navode stroge uvjete u ruskim zatvorima. NY Times piše da je zatvorenicama u blizini Sankt-Peterburga zabranjeno pričati, rade i do 12 sati na dan u zatvorskim radionicama, čak i na niskim temperaturama. Osim Rusije, zatvorenike u ratu koristi i Ukrajina. Naime, vlada u Kijevu odobrila je sličnu shemu prošlog mjeseca, a ukrajinski dužnosnici saopćili su da su hiljade osuđenika od tada podnijele zahtjev za prijavu.

federalna.ba/The New York Times 

Rusija regrutacija zatvorenice