Rusija presrela norveški patrolni avion iznad Barencovog mora
(Izvor: AA)

Rusija presrela norveški patrolni avion iznad Barencovog mora

Rusija je u četvrtak saopštila da je presrela norveški patrolni avion koji je letio ka ruskom vazdušnom prostoru iznad Barencovog mora.

"Ruski sistemi kontrole vazdušnog prostora su 13. aprila 2023. otkrili vazdušni cilj koji se približava ruskoj državnoj granici iznad Barencovog mora“, navodi se u saopštenju Nacionalnog centra za kontrolu državne odbrane.

U saopštenju se navodi da je borbeni avion MIG-31 Sjeverne flote angažovan da identifikuje letjelicu i spriječi kršenje državne granice zemlje.

"Ruski borbeni avion identifikovao je vazdušnu metu kao patrolni avion P-8A Poseidon norveškog vazduhoplovstva", navodi se u saopštenju i dodaje da se ruski avion vratio u svoju bazu nakon što se norveški avion okrenuo.

U saopštenju se takođe navodi da ruska državna granica nije narušena i da je nalet borbenog aviona MIG-31 bio "strogo u skladu sa međunarodnim pravilima za korištenje vazdušnog prostora iznad međunarodnih voda bez prelaska vazdušnih ruta ili opasnog približavanja bilo kojem stranom avionu."

Rusko presretanje aviona dogodilo se nakon što su vlasti Norveške naredile da 15 ruskih obavještajnih službenika moraju napustiti tu nordijsku zemlju.

“Petnaest obavještajnih službenika učestvovalo je u aktivnostima koje nisu u skladu s njihovim diplomatskim statusom“, rekla je norveška ministrica vanjskih poslova Anniken Huitfeldt.

Iz ruske ambasade u Oslu saopštili su da je to još jedan "krajnje neprijateljski korak koji će biti praćen mjerama odmazde".

federalna.ba/AA

 
Rusija Norveška avion