Rusija odgovorila Izraelu nakon upozorenja premijera Lapida oko zatvaranja Jevrejske agencije

Rusija odgovorila Izraelu nakon upozorenja premijera Lapida oko zatvaranja Jevrejske agencije

Rusija inzistira na tezi da njena odluka o zatvaranju agencije koja pomaže Jevrejima iz Rusije da emigriraju u Izrael ne bi trebala biti politizirana, uslijed sve većeg jaza između Rusije i Izraela, prenosi RIA Novosti.

Prošle sedmice je rusko ministarstvo pravosuđa zatražilo ukidanje ruskog ogranka Jevrejske agencije, privatne dobrotvorne organizacije, usko povezane s izraelskom vladom, koja promovira emigraciju u Izrael.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je zahtjev ministarstva uslijedio nakon što je organizacija, koja ima nekoliko ureda u gradovima širom zemlje, prekršila ruske zakone.

Moskovski sud je prošle sedmice objavio da je ministarstvo pravosuđa zatražilo raspuštanje navedene Jevrejske agencije zbog navodnih kršenja zakona koja nisu javno specificirana i zakazao je ročište za 28. juli.

Neki su to protumačili kao upozorenje iz Kremlja prema izraelskom premijeru Lapidu koji je zauzeo oštriju retoriku oko ukrajinskog sukoba od bivšeg izraelskog premijera Naftalija Bennetta, koji je 1. jula odstupio sa dužnosti.

Lapid je nakon ovog poteza Moskve naredio da se "pravno izaslanstvo pripremi za odlazak u Moskvu čim se primi rusko odobrenje za razgovore i da uloži sve napore u pravni dijalog".

- Ruska odluka da zatvori agenciju koja obrađuje emigraciju Jevreja u Izrael bila bi ozbiljan događaj koji bi uticao na bilateralne veze između dvije države rekao je tim povodom izraelski premijer Lapid.

federalna.ba/Fena

Rusija Izrael
Ramzan Kadirov Rusija Ukrajina ruski dobrovoljci
0 14.08.2022 12:32
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Rusija
0 14.08.2022 12:29
napad Izrael Jerusalem
0 14.08.2022 08:28
Ukrajina Rusija pristup lijekovima
0 13.08.2022 11:46