Rusija odbacila optužbe SAD-a da priprema izgovor za invaziju na Ukrajinu
(Izvor: Reuters)

Rusija odbacila optužbe SAD-a da priprema izgovor za invaziju na Ukrajinu

Rusija je danas oštro odbacila optužbe SAD-a da priprema izgovor za invaziju na Ukrajinu, dok se desetine hiljada ruskih vojnika i dalje nalaze u blizini ukrajinske granice.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov danas je odbacio tvrdnje Washingtona kao "potpunu dezinformaciju".

Bijela kuća je u petak saopštila da su američke obavještajne službe utvrdile da Rusija radi na pripremi napada za koji će okriviti ukrajinske snage kako bi tu situaciju iskoristila kao izgovor za invaziju na Ukrajinu.

Lavrov je danas ponovio da Rusija tokom ove nedjelje očekuje pismeni odgovor od SAD-a i NATO-a na zahtjev Moskve za obavezujućim garancijama da se Alijansa neće širiti na Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike, i da na tim teritorijama neće razmještati snage i oružje.

Washington i njegovi saveznici odlučno su odbacili zahtjeve Moskve na prošlonedjeljnim pregovorima predstavnika Rusije i SAD-a i NATO-a, na kojima nije postignut napredak u zaustavljanju eskalacije krize.

Pregovori su započeti u jeku tenzija, naraslih pošto je Rusija u blizini granice sa Ukrajinom rasporedila oko 100.000 vojnika i teško naoružanje. Kijev i Zapad strahuju da gomilanje ruskih snaga blizu Ukrajine nagovještava invaziju na tu zemlju.

Moskva, koja je 2014. pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim, negira da planira napad na Ukrajinu, ali je upozorila Zapad da širenje NATO-a na tu i druge bivše sovjetske zemlje predstavlja "crvenu liniju" koja se ne smije preći.

Lavrov je prošle nedjelje rekao da su zahtjevi da se NATO neće širiti ni razmještati oružje u Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike ključni za napredak u pregovorima o ukrajinskoj krizi.

Njemačka ministarka spoljnih poslova Annalena Baerbock danas je u Kijevu upozorila da bi "svaka dalja eskalacija imala visoku cijenu za ruski režim, ekonomsku, političku i stratešku" i istakla potrebu da pregovori budu nastavljeni.

"Spremni smo na ozbiljan dijalog sa Rusijom, jer je diplomatija u ovom trenutku jedini način da bude ublažena ova veoma opasna situacija", rekla je Baerbock.

Ukrajinski zvaničnici su upozorili da bi Rusija mogla da napadne tu zemlju iz različitih pravaca, uključujući teritoriju njenog saveznika Bjelorusije.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, koji se sve više oslanja na podršku Kremlja usljed zapadnih sankcija zbog represije nad protivnicima vlasti, rekao je da će Rusija i Bjelorusija održati veliku vojnu vježbu u februaru.

Lukašenko je rekao da će manevri biti održani na zapadnoj granici Bjelorusije i na jugu zemlje, gdje se graniči sa Ukrajinom.

federalna.ba/Beta-AP

Rusija NATO SAD Ukrajina
Jens Stoltenberg NATO Finska Švedska Turska
0 15.05.2022 19:39
Turska Švedska Finska NATO
0 15.05.2022 17:30
Dmitro Kuleba SAD Ukrajina
0 15.05.2022 14:58
NATO Finska
0 15.05.2022 13:35
Annalena Baerbock Švedska Finska NATO
0 15.05.2022 13:34