videoprilog Mirze Huskića (Svijet)

Putin: Vojni razvoj Ukrajine istinska prijetnja Rusiji

Rusija je prekinula diplomatske odnose sa Sjevernoatlantskom alijansom te najavila jačanje odbrambenih veza sa Bjelorusijom. Da je sve vidljiviji NATO-OV zagrljaj oko Rusije, potvrdio je i Vladimir Putin, istaknuvši da je vojni razvoj Ukrajine istinska prijetnja Rusiji. Prethodno je američki ministar odbrane Lloyd Austin u Kijevu ustvrdio da niko ne može osporiti Ukrajini ulazak u NATO ukoliko to žele njezini građani.

“Mi s naše strane radimo sve kako bismo izgradili odnose s Ukrajinom, ali prijetnja koju ste spomenuli nam jeste značajna. U pravu ste kada kažete da ne smije doći do formalnog članstva u NATO-u, ali vojni razvoj te teritorije je već u toku i zaista stvara prijetnju Ruskoj Federaciji. Mi smo toga svjesni”, kazao je Putin.

Ova izjava zorno govori o aktuelnim odnosima dvije vojne sile u kojima obje strane optužuju jedna drugu. NATO – jer nikada Rusiji neće oprostiti aneksiju Krima, Rusija – jer ne želi bilo kakav oblik prisustva NATO-ovog kapaciteta u susjednim zemljama koje su ostale privržene Rusiji, odnosno Zajednici nezavisnih država. Za Kremlj, jedini ozbiljan neposlušan susjed jeste upravo Ukrajina.

“Što se tiče vojnih baza, poznajem odredbe Ustava Ukrajine. No, niko ne zabranjuje centre za obuku jer se pod krinkom tih centara za obuku može uspostaviti bilo šta. Već sam govorio da se sutra može pojaviti raketa u blizini Harkova. Šta ćemo s tim? Ne idemo mi tamo, nego nam oni to stavljaju pod nos. Naravno da je problem, naravno da je to problem”, istakao je Putin.

Putin je ponovio da je američki ministar odbrane Lloyd Austin tokom posjete Ukrajini zapravo utro put Kijevu da se pridruži NATO-u. Također, američki ministar je tom prilikom ustvrdio kako Rusija nema prava veta na aspiracije Ukrajine za pridruživanje Alijansi: “Nijedna zemlja nema pravo veta oko NATO-ovih odluka o članstvu. Ukrajina ima pravo da odlučuje o svojoj vanjskopolitičkoj budućnosti i mi očekujemo da će oni to moći uraditi bez ikakvog vanjskog uplitanja. Na kraju, želim da kažem da je naša podrška ukrajinskom suverenitetu nepoljuljana. Ponavljam, nastavljamo blisku saradnju sa našim partnerom kako bi se osiguralo da Ukrajina može braniti sebe i svoju teritoriju“.

Sve ovome je prethodila odluka Rusije da prekine diplomatske podnose sa NATO-om, kao odgovor na oduzimanje akreditacija za osam saradnika ruske Misije pri NATO-u. Rusija je odmah obustavila rad vojne misije za vezu NATO-a u Rusiji te oduzela akreditacije predstavnicima Alijanse, a buduću komunikaciju svela na ruskog ambasadora u Belgiji.

„U suštini, nemamo primjerene uvjete za osnovne diplomatske aktivnosti uslijed namjernih poteza NATO-a“, naveo je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas upozorio je da to sve čini još težim, a okolnosti su već teške: „Proteklih godina je Njemačka neprestano podržavala dijalog sa Rusijom unutar NATO-a. Još jednom moramo priznati da Rusija to očigledno nije. To je i više nego žalosno. Ova odluka Moskve će nastaviti produžavati tešku situaciju u kojoj se nalazimo, ovaj period hladnih odnosa“.

State Department je saopćio da politika NATO-a prema Rusiji ostaje nepromijenjena – reagirati na agresiju, ali ostavljati otvorena vrata za dijalog. Kremlj je opet poručio da mora jačati odbrambene veze sa susjednom Bjelorusijom jer NATO nagomilava snage blizu granica Rusije. A Pentagon, opet, poručuje da je Moskva prepreka za mir u Ukrajini jer destabilizira crnomorski region. Što sve podsjeća, na nama bolno znanu poemu ratnohuškačkog artiste Matije Bećkovića - Ćeraćemo se još!

Ovo je prilog iz vanjskopolitičkog magazina Svijet. Kompletnu emisiju pogledajte OVDJE.

federalna.ba

Rusija NATO Svijet