Rusija je nasmrt mučila neke ukrajinske žrtve
(Izvor: Arhiva/BBC)

Rusija je nasmrt mučila neke ukrajinske žrtve

Ruske metode mučenja u dijelovima Ukrajine koje je okupirala bile su toliko brutalne da je neke od svojih žrtava mučila do smrti, rekao je u ponedjeljak šef istražnog tijela pod mandatom UN-a, prenosi Reuters.

Erik Møse, predsjedavajući istražne komisije za Ukrajinu, rekao je Vijeću UN-a za ljudska prava u Ženevi da je njegov tim "prikupio dodatne dokaze koji ukazuju na to da je upotreba mučenja od strane ruskih oružanih snaga u područjima pod njihovom kontrolom bila široko rasprostranjena i sistematska".

- U nekim slučajevima, mučenje je primijenjeno s takvom brutalnošću da je uzrokovalo smrt žrtve -  rekao je.

Møseova komisija posjetila je dijelove Ukrajine koje su ranije držale ruske snage, kao što su regije Herson i Zaporizhzhia. Utvrdili su da je mučenje počinjeno uglavnom u pritvorskim centrima kojima upravljaju ruske vlasti.

Komisija je ranije rekla da kršenja koja su počinile ruske snage u Ukrajini, uključujući upotrebu mučenja, mogu predstavljati zločine protiv čovječnosti.

Rusija poriče da je počinila zločine ili da je ciljala civile u Ukrajini. Rusija je dobila priliku da odgovori na optužbe na saslušanju u vijeću, ali nijedan ruski predstavnik nije prisustvovao.

federalna.ba/Fena

Rusija Ukrajina mučenja