RUSAG BOSANSKI - Bosanski franjevci - 11. epizoda

Lijepa je naša Bosna i Bog je pred nju prosuo sve svoje blagoslove, jer nema toga blaga koje ne krije njezino tlo, ljepote koja ne resi njezine ravni i planine. U tu je Bosnu franjevački red utkao dio svoje sudbine, došao je habit asiškog siromaha u njezine doline, verao se zelenim proplancima, kisnuo na strmim liticama i skrivao po klancima jadikovcima. I kako Bosna živi, s njom i u njoj živi pleme Franjinih sinova. Vjerni Bogu i vjerni Bosni. Tako je o Bosni i franjevcima pisao fra Šimić, a u ovih sedam desetljeća djelovanja na bosanskom tlu, franjevci su svojim životom i radom ostavili neizbrisiv trag u Bosni.

 A kako je sve počelo i kada franjevci dolaze u Bosnu? Zašto papa Benedikt XII oslovljava bana Stjepana drugog Kotromanića ljubljenim sinom i plemenitim mužem spremnim da u svojoj zemlji Bosni radi za dobrobit katoličke vjere?
Ko je bio fra Peregrin Saksonac i zašto ga prvi bosanski kralj Tvrtko naziva svojm duhovnim ocem? Kada je osnovana Bosna Srebrena? Šta je to Ahdnama?

Odgovor na ova i neka druga pitanja vezana uz bosanske franjevce ima Elmedina Duranović, doktor historijskih nauka sa Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu.

Urednica i autorica serijala Sanda Novosel