videoprilog Lemane Rašić (Federacija danas)

Rukometna reprezentacija BiH kući stigla uz ostvaren cilj

Rukometna reprezentacija BiH, na čelu sa Ivicom Obrvanom, kući je stigla uz ostvaren cilj - plasman na Euro. Na dočeku nismo vidjeli predstavnike vlasti. Sport ne poznaje podjele na ove i one, naše i njihove. Ovi momci poznaju samo timsku borbu za uspjeh. I pokazali su to po ko zna koji put.

Terzić, Prce, Burić i ekipa uspjeli su ostvariti zacrtani cilj, a to je plasman na smotru najboljih selekcija Starog kontineta i tako obradovati Bosance i Hercegovce širom svijeta.

„Nestvarno je ovo sve“, kaže naš reprezentativac Adi Ahmetašević.

Iako na početku nije mirisalo na dobro, neizvijestan je bio odlazak rukometne reprezentacije BiH na Evropsko prvenstvo sve do posljednjeg kola kvalifikacija, koje je odigrano sinoć. Bez obzira na poraz od Austrije, naša reprezentacija se plasirala na EURO, kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije. Po povratku u Sarajevo nisu krili zadovoljstvo.

Nikola Prce sjeća se kako se prošle godine igralo pred publikom i kako je atmosfera bila malo drugačija nego sad: „Možda se ne znamo veseliti. Ovo je veliki uspjeh – druga godina zaredom na EP-u“.

Svjesni su igrači, kao i Stručni štab, da sinoć nije bila najbolja izdanje naše selekcije. Bilo je grešaka, kako u odbrani tako i u napadu. Međutim, ističu da je trenutno najvažnije da su ostvarili glavni cilj, a to je plasman na Euro drugi put u historiji.

„Utakmica protiv Austrije otvorila nam je put i vratila nadu da se možemo kvalificirati na EP – i bila je odlična“, kaže Mario Kelentrić, član Stručnog štaba.

Naša reprezentacija je u kvalifikacijama ostvarila dvije pobjede i 4 poraza. Evropsko prvenstvo će biti održano od 13. do 30 januara naredne godine uz učešće 24 zemlje. Do tada će sigurno selektor Ivica Obrvan, koji je na klupi našeg tima nešto više od 2 mjeseca, imati dovoljno vremena da posloži ekipu i pripremi je za ovaj izazov.

federalna.ba

Rukomet reprezentacija
Rukomet Sloboda Maglaj
0 05.05.2021 20:36
Admir Ahmetašević golman Rukomet
0 04.05.2021 12:56
Rukomet bivša Jugoslavija Evropsko prvenstvo
0 03.05.2021 09:23
Rukomet reprezentacija BiH Evropsko prvenstvo
0 02.05.2021 19:32