Rukometašice BiH gostovanjem u Rumuniji danas počinju kvalifikacije za EP
(Izvor: Fena/RSBiH)

Rukometašice BiH gostovanjem u Rumuniji danas počinju kvalifikacije za EP

Ženska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine susretom protiv Rumunije u Mioveniju danas počinju novi ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će se naredne godine u održati Austriji, Mađarskoj i Švicarskoj.

Osim selekcije Rumunije, protivnice najboljim bh. rukometašicama bit će selekcije Hrvatske i Grčke.

Novi selektor Adnan Bašić najavio je da će njegove izabranice u predstojećim utakmicama pružiti maksimum i pokušati doći do bodova protiv izuzetno snažnih ekipa.

- Neće biti lako, dobili smo vrlo jaku grupu sa Hrvatskom, koja je bila bronzana na pretprošlom Euru. U Rumuniji je ženski rukomet odavno na velikom nivou, a ekipu predvodi sjajna Cristina Neagu. Grčka je selekcija kojoj možemo parirati, upoznali smo je u prethodna dva ciklusta. Malo je nedostajalo da mi odemo u grupe kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, tako da vjerujem da možemo protiv njih igrati - smatra Bašić.

Rukometašice su se za predstojeće susret kvalifikacija kratko pripremale u Cazinu, a na okupljanju su selektoru na raspolaganju bile sljedeće igračice: Anica Gudelj (Corona Brasov), Anisa Selimović (Hadžići), Darjana Vukliš (Borac), Sara Majkić (Borac), Martina Pandža (Zrinjski), Ana Vrančić (PAOK), Amela Džakmić (Čair Skoplje), Desier Kolašinac (SG Kappel Windeck), Armina Isić (CS Dacia Mioveni), Sara Bašić (Krivaja), Edina Demić (Le Pouzin HB07), Adelisa Dautović (Krajina), Slađana Andrić (Borac), Matea Šumelj (Grude), Nejra Cerić (Krivaja), Azra Topčić (Krajina).

Prvi susret u kvalifikacijama BiH igra danas u 16.30 sati, a tri dana kasnije u Cazinu će dočekati reprezentaciju Hrvatske. 

Kvalifikacije će se nastaviti krajem februara i početkom marta 2024., kada rukometašicama BiH predstoji dvomeč sa Grčkom. U posljednja dva kola BiH dočekuje Rumuniju (3. aprila), te gostuje u Hrvatskoj (7. aprila 2024).             

Na EP, koje se održati od 28. novembra do 15. decembra  2024., plasirat će se po dvje najbolje ekipe iz osam grupa, te četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

federalna.ba/Fena

rukometašice Evropsko prvenstvo ženska rukometna reprezentacija Rumunija
Aleksander Čeferin Sigurnost Evropsko prvenstvo
0 24.01.2024 12:09
Evropsko prvenstvo rukometaši
0 23.01.2024 09:08
Rukomet Evropsko prvenstvo Njemačka Island
0 18.01.2024 22:30
Rumunija Ukrajina protesti farmeri
0 18.01.2024 12:07
Rukomet muška rukometna reprezentacija BiH rukometna reprezentacija BiH Evropsko prvenstvo Nizozemska
0 13.01.2024 13:05