Rudari istrajni: Ukoliko se ispune svi zahtjevi, vraćamo se na posao

Nakon bezuspješnih pregovora proteklih dana, Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH danas je u Tuzli usvojio zaključke koje će sutra proslijediti nadležnim. Ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni do 1. decembra, Sindikat će zakazati novo protestno okupljanje pred sjedištem Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Proizvodnja uglja je i dalje obustavljena, a rudari, iako spremni da rade, nisu na svojim radnim mjestima, što svakim danom stvara sve veće gubitke u poslovanju.

Ono što Sindikat traži od nadležnih je prihvatanje zahtjeva čije bi usvajanje značilo prekid radničkog neposluha i pokretanje proizvodnog procesa u svim rudnicima koji posluju u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH. Ukoliko do toga ne dođe do prvog decembra, već trećeg će biti poznat datum novih protesta u Sarajevu. Zahtjevi Sindikata su jasni.

„To je sve ono što ste imali priliku da čujete ovih dana, kako su nadležnosti Vlade i Predstavničkog doma Parlamenta FBiH šire u odnosu na nadležnosti Elektroprivrede BiH, došlo je do širenja sa devet na 13 tačaka, ali to su određena tehnička pitanja“, izjavio je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Smjena generalnog direktora Elektroprivrede BiH glavni je i prvi zahtjev Sindikata radnika uposlenih u rudnicima. Direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija poziva Sindikat na potpisivanje sporazuma, kako bi, tvrdi on, prestale ucjene.

„Sutra ćemo potpisati, dobiće moju ostavku, ali je moraju i oni podnijeti zato što su izmanipulirali narod. Sutra neka dođu Sinan i Zuhdija i ministar Džindić i ja potpisujemo sporazum koji su predložili u srijedu i imaju moju ostavku“, poručio je Andelija.

Upravni odbor Sindikata radnika rudnika FBiH kasno sinoć je ponudio ostavke, koje članstvo nije prihvatilo, tako da su ostavke jutros i povučene. Osim smjene direktora Elektroprivrede BiH jedan od zahtjeva je i smjena direktora Rudnika Kreka, koji, kako tvrde u Sindikatu, jednostrano usvaja odluke od značaja za životni standard radnika. Kontaktirali smo i direktora rudnika Kreka, ali nije odgovarao na naše pozive.

„Ovo je nova moderna Husinska buna. Sedam rudnika nikad nije bilo jedinstvenije“, istakao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudnika Kreka.

Između ostalog, zahtjevi rudara su uvezivanje radnog staža, minimalna plaća od 1.000 maraka, kao i priprema uslova za realizaciju reorganizacije energetskog sektora, odnosno spajanje rudnika uglja u Federaciji i termoelektrana u jedinstveno preduzeće.

Zahtjevi će biti upućeni Parlamentu Federacije, Predstavničkom domu, Vladi i Ministarstvu energije, rudarstva i industrije. Resorni ministar Nermin Džindić u kratkom telefonskom razgovoru za Federalnu televiziju je istakao da se ovi problemi do postizanja finalnog dogovora jedino mogu riješiti socijalnim dijalogom, a da konačna rješenja ne smiju biti ni na štetu rudara niti Elektroprivrede.

federalna.ba

rudnici rudnik rudari rudar
kolektivni ugovor rudari
0 11.05.2022 18:11
rudnik rudnici rudari Prvi maj Praznik rada radnička prava
0 01.05.2022 18:32
Poljska rudari rudnik
0 25.04.2022 18:22
Poljska rudnik nesreća
0 23.04.2022 09:09
žrtve eksplozija rudnik rudari Rusija Orenburg
0 23.04.2022 09:02