Ron DeSantis odustao od republikanske predsjedničke utrke
(Izvor: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Ron DeSantis odustao od republikanske predsjedničke utrke

Ron DeSantis, desničarski guverner Floride, završio je svoju kampanju za republikansku predsjedničku nominaciju i podržao Donalda Trumpa.

“Jasno mi je da većina republikanskih birača na primarnim izborima želi Donaldu Trumpu dati još jednu šansu”, rekao je on u izjavi objavljenoj na platformi X. “On ima moju podršku jer se ne možemo vratiti na staru republikansku gardu od prošlih godina, prepakirani oblik zagrijanog korporativizma koji Nikki Haley predstavlja.”

DeSantisovo povlačenje u danima uoči predizbora u New Hampshireu uslijedilo je nakon razočaravajućeg rezultata u poslaničkom klubu u Iowi, gdje je završio na drugom mjestu sa velikim zaostatkom za za Donaldom Trumpom. U New Hampshireu, njegovi brojevi su bili daleko iza bivše guvernerke Južne Karoline Haley i Trumpa.

Donald Trump je u nedjelju navečer ostavio po strani višemjesečne kritike na račun DeSantisa i proslavio svog nekadašnjeg rivala kao svog najnovijeg pristalicu. "Samo želim da zahvalim Ronu i čestitam mu na veoma dobrom poslu", rekao je Trump. “Bio je veoma ljubazan i podržao me. Cijenim to i radujem se radu sa Ronom.”

"Bio je dobar guverner i želim mu sve dobro", rekla je Haley na predizbornoj akciji u nedjelju. "Sada su ostali jedan momak i jedna dama."

DeSantisov odustanak su kulminacija dugog, mučnog pada.

Još u proljeće 2023., bivši mornarički advokat i desničarski kongresmen bio je široko viđen kao republikanac koji će najvjerovatnije spriječiti Trumpa da postane kandidat za treće izbore, velikim dijelom pokušavajući ponuditi oštru Trumpističku politiku bez prateće drame.

U novembru 2022., DeSantis je pobijedio demokratu Charlieja Krista i osvojio drugi mandat u Tallahasseeju. U svom pobjedničkom govoru rekao je: „Prigrlili smo slobodu. Održali smo red i zakon. Zaštitili smo prava roditelja. Poštovali smo naše poreske obveznike i odbacujemo ideologiju 'probuđeih'.” Pozivajući se na Winstona Churchilla, skoro mitsku figuru u američkoj desnici, nastavio je: „Borimo se protiv buđenja u zakonodavnom tijelu. Borimo se protiv buđenja u školama, borimo se protiv buđenja u korporacijama. Nikada se nećemo predati budnoj rulji. Florida je mjesto gdje „wake“ ide da umre.”

Dobio je oduševljen prijem, New York Post ga je proglasio kao "DeFuture", dok su se širile spekulacije da je Rupert Murdoch konačno spreman da odstupi od Trumpa.

Ali uprkos ogromnom prikupljanju sredstava, naizgled snažnoj strukturi kampanje, jakim anketama i rastućoj republikanskoj zvijezdi u njegovoj supruzi Casey DeSantis, nakon dugog naleta na zvaničnu deklaraciju kampanje, malo šta je pošlo kako treba.

DeSantisova tvrdodesna agenda naišla je na probleme jer je odlučio da se bori protiv Disneya, dominantnog poslodavca na Floridi, zbog njegovog protivljenja njegovoj politici „ne reci gay“ u vezi sa LGBTQ+ pitanjima u školama. Generišući niz priča, skandala i tužbi zbog zabrane knjiga u školskim bibliotekama, tema je nastavila da prati kampanju. U maju je lansiranje te kampanje, na Twitter Spaces sa Elonom Maskom, završilo farsom jer je platforma pala. Domaćin događaja, donator David Sacks, izjavio je: “Ovdje imamo toliko ljudi da pomalo topimo servere, što je dobar znak.” Nekoliko posmatrača se složilo. Na tragu kampanje u mjesecima koji su uslijedili, guverner je djelovao kao nazubljen i nespretan. Za kampanju fokusiranu na društvene mreže i influensere koji tamo vrebaju, rezultirajući nizom podrugljivih memova i tema, sigurno nisu bili dio njegovog plana.

Niti je to bio ljetnji fijasko oko bizarnih video snimaka kampanje, objavljenih na društvenim mrežama i sa prikazima krajnje desnice, bijelaca, nacističkih i vjerojatno homoerotičnih slika. Imidž kampanje je potom zadobio još jedan veliki udarac, pojavili su se izvještaji o problemima u prikupljanju sredstava.

Došlo je do skandala oko pokušaja da se promijeni nastava historije u državnim školama, u vezi s mjestom ropstva u prošlosti Floride. Bilo je pokušaja da se demokrate troluju oko imigracije, uključujući slanje migranata bez dokumenata u države koje vode demokrate. Ta politika je završila i na sudovima.

Kako je jaz u anketama u odnosu na Trumpa rastao, i kako je bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley stalno prolazila dalje, DeSantis je tražio načine da uzvrati.

U novembru je poduzeo neočekivani korak u debati o drugom demokrati umjesto Joe Bidena. Takmičenje koje je Fox News vodio s Gavinom Newsomom, guvernerom Kalifornije, pokazalo se malo više od sporedne predstave. Pokazujući mapu za koju je rekao da prikazuje širenje "ljudskih fekalija" na ulicama San Francisca, DeSantis je uspio samo da nahrani više memova "mapa izmeta".

DeSantis i Haley su postali spremniji da napadnu Trumpa kako se bližilo prvo glasanje, iako su se i dalje držali realtivno čiste borbe, čak se i Trumpova laž o ukradenim izborima 2020. godine pokazala teškom za jednostavno odbaciti. U Iowi, DeSantis je pokupio ključne nominacije od guvernera, Kim Reynoldsa, i evanđeoskih vođa i na kraju završio na drugom mjestu. Ali to ipak nije katapultiralo njegovu kampanju na sigurnu teritoriju New Hampshirea, pa je odustao prije nego što su brojke mogle dokazati koliko bi mogao zaostati.

Demokrate su u nedjelju proslavile tu vijest.

“Kao demokrate, upozoravali smo da je njegova strategija vođenja kulturnih ratova na leđima vrijednih Floriđana samo radi ostvarivanja vlastitih ambicija pogrešna za državu i da bi bila pogubna za naciju”, rekao je Fentrice Driskell, vodeći demokrata u zakonodavnom tijelu Floride na Twitter/X.

Sarafina Chitika, glasnogovornica Demokratskog nacionalnog komiteta, rekla je: „Baš kao i Trump, DeSantis je vodio kampanju obećavajući da će zabraniti abortus u cijeloj zemlji, ukinuti pristup zdravstvenoj zaštiti i utrošiti socijalno osiguranje i Medicare, dok je prihvaćao one koji negiraju izbore i bjelio 6. januar. Koji god kandidat pobijedi u utrci za bazu Maga, bit će ostavljen na istoj opasnoj i nepopularnoj agendi protiv slobode koju će birači odbaciti u novembru.”

Sa druge strane, biračko tijelo New Hampshirea nije izgledalo previše potreseno njegovom najavom u posljednjem trenutku.

Dva sata prije događaja koji je planirao u New Hampshireu, nije bilo znakova DeSantisove kampanje ili njegovih obožavatelja u The Farm Baru i Grilleu. Član osoblja je rekao da su saznali iz novinskih izvještaja da DeSantis neće doći i rekao je da još nije platio prostor.

“Ne, sada ću ga tužiti.”

Ron DeSantis republikanci predsjednička kampanja