javljanje Maide Muhović; videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Rok istekao, para nema

I zvanično, rok da bude osiguran novac potreban za finansiranje Općih izbora u oktobru ove godine je istekao. Pitanje je hoće li novac osigurati domaći ili predstavnici međunarodne zajednice? Do konačnog rješenja, članovi CIK-a upozoravaju na probleme nastale zbog nedostatka novca i još jednom pozivaju nadležne da do kraja dana osiguraju traženi iznos. Inače će izborni proces biti ugrožen. 

Rok je istekao. Crvene linije podvučene, a ispod njih - ništa. Novca nema, a bez njega nema ni provođenja priprema za održavanje izbora. Vlast ponovo pala na ispitu, pa naknadno poručuje da će novca biti. Očigledno kasnije - kada se već viđene političke igre smire ili kada ih međunarodna zajednica primora na izvršenje ovog zadatka.

"Hoću da poručim onima koji kažu: ‘Samo vi radite svoj posao, bit će para.’ Na što sam ja rekao: ‘Ne lipši, magarče, do zelene trave.’ A pare su nam trebale jučer. Postavlja se ključno pitanje - je li zakon isti za sve, je li neko može da se ponaša nezakonito, da kaže ‘mene to ne interesuje‘, iako je izričita odredba da moraš u roku 15 dana osigurati sredstva", kazao je predsjednik CIK BiH Suad Arnautović.

Dakle, za Centralnu izbornu komisiju situacija je jasna - zakon je isti za sve, pa tako ne daju priliku za popravni u junu, julu ili nekom trećem terminu po volji Vijeća ministara, odnosno HDZ-a BiH.

"Novac za provođenje izbora je bio potreban jučer. Ne insistira CIK na nekom datumu, CIK insistira na poštovanju zakonske norme, a zakonska norma određuje datum i ne može niko nama reći kada je potreban novac za izbore jer je to propisano Izbornim zakonom BiH", istakla je Vanja Bjelica-Prutina, članica CIK BiH.

A prve posljedice već kreću. Izborne procedure vraćene su na početak. Zbog nedostatka novca poništava se cijeli postupak. 

"Sad poništavamo one radnje koje smo na vrijeme započeli i koje su mogle već biti realizirane da imamo novac. Ono što smo donosili je sada, kako kažu u narodu, ‘puj, pike, ne važi’", komentarisao je Arnautović.

U nizu takvih, i ona da nema potrebnog materijala za izborni proces.

"Nabavka usluga štampanja i pakovanja izbornog materijala za Opće izbore 2022. godine procijenjene vrijednosti 196.000 bez PDV-a. U skladu sa članom 69, stav 2, tačka e Zakona o javnim nabavkama jeste da se svi postupci ponište jer cijene svih ponuda znatno su više od osiguranih sredstava za predmetnu nabavku”, pojasnio je predsjedavajući Komisije za javnu nabavku Bojan Simović.

Problem nastaje i u organizaciji posla unutar CIK-a. Potpisi podrške strankama i pojedincima prijavljenim za izbornu utrku već pristižu. Hiljade potpisa, tek desetine zaposlenih. Potreban je privremeni angažman mladih i nezaposlenih, no ne mogu ni to jer novca nema. Zbog toga iz ove institucije jučer upozorenje, danas još jedan poziv nadležnima.

"Neophodan je ne danas nego jučer. Pozivam donositelje odluka sa sjednice CIK-a, jučer smo izdali priopćenje, da osiguraju do ponoći neophodan novac", poručio je član CIK-a Željko Bakalar.

Ranije spomenuta međunarodna zajednica, trenutno, ostaje jedina šansa da novac ne dođe previše kasno. OSCE se već očitovao o ovom pitanju i jasno dao do znanja da nisu u mogućnosti pružiti pomoć. CIK, ipak, raspolaže drugim informacijama.

"Imamo informacije da se i u međunarodnim krugovima govori da smo komotni u lipnju ili srpnju da se dobije novac. To, jednostavno, nije tako!", naglasio je Bakalar.

I da bude posve jasno - novca ima, ali nema političke volje. Zbog toga je jedan rok prošao, a drugi upitan. Ipak pokušat će opet i to u ponedjeljak na sjednici Doma naroda državnog parlamenta. Tačka samo jedna - prijedlog Kluba Bošnjaka da bude donesena odluka o odobravanju i raspodjeli novca za izbore.

federalna.ba

izbori CIK BiH