videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Roditelji zadovoljni pilot-projektom produženog boravka u Livnu

Pilot-projekat produženog boravka na području Kantona 10, koji je pokrenulo Kantonalno ministarstvo nauke, prosvjete, kulture i sporta, zasad se realizuje na području Grada Livna i, ako je suditi po reakcijama djece i roditelja, bio je to pun pogodak.

U livanjskoj Osnovnoj školi “Fra Lovro Karaula“ adaptirane su dvije prostorije za realizaciju pilot-projekta produženog boravka i osigurano je sve za njegovo funkcioniranje.

„Trenutno u produženom boravku imamo 18 učenika uzrasta od prvog do petog razreda i namijenjeno je učenicima s područja grada Livna čiji roditelji rade, a trenutno nemaju gdje ostaviti djecu“, navodi Josip Kovač, ravnatelj OŠ “Fra Lovro Karaula“ Livno.

„Djeca uče na drugačiji neopterećen način, osigurano im je vrijeme za odmor, za aktivnosti, pisanje zadaće, učenje, a sve je to kroz igru sa svojim vršnjacima“, ističe Gordana Nakić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta Kantona 10 (Hrvatska zvona).

Projekt je na samom početku bio velika nepoznanica i učiteljicama.

„Kako vrijeme odmiče, možemo primijetiti velike promjene i na djeci i na nama i uvidjeti važnost i potrebu ovakvog rada i s djecom, a to će biti od velike koristi i našoj zajednici i općenito školstvu“, kaže Branka Kaić, učiteljica u OŠ “Fra Lovro Karaula“ Livno.

Roditelji su više nego zadovoljni jer im je olakšano svakodnevno funkcioniranje, a djeci je, uz obrazovanje, produženi boravak prilika i za stjecanje novih prijatelja.

„Kao roditelj sam prezadovoljna. Oni su tu pod nadzorom, ne bilo kakvim nego stručnim. Urade zadaću, imaju kuhani obrok, bave se čak i kreativnim radom, vidim da rado idu“, priča Ivana Šimić, majka dvoje korisnika produženog boravka.

„Ovo je stvarno odgojno-obrazovni program i jedan veliki pomak u ranom razvoju i odgoju što bih svakome preporučila i to se vidi na djeci“, dodaje Fatima Orman, majka korisnika produženog boravka.

Potrebu za otvaranjem produženih boravaka iskazalo je i preostalih pet općina, te će se s realizacijom tog projekta, gdje god je to moguće, startati u drugom polugodištu.

federalna.ba

Livno produženi boravak
Nasiha Pozder Livno Darko Čondrić
0 23.02.2024 17:57
Livno Put u život PUŽ osobe sa invaliditetom osobe s invaliditetom
0 09.02.2024 17:37
Livno Livanjska kobasijada kobasijada
0 06.02.2024 18:41
Livno taekwondo Taekwondo savez BiH
0 26.01.2024 16:47
Livno divlji konji konji Livanjski konji
0 24.01.2024 17:57