Rodica ubijene Shireen Abu Akleh: SAD ne pristaju na punu istragu ubistva
(Izvor: Arhiva)

Rodica ubijene Shireen Abu Akleh: SAD ne pristaju na punu istragu ubistva

Rodica ubijene Palestinke Shireen Abu Akleh izjavila je da je državni sekretar SAD Antony Blinken odbio njenu molbu da se pokrene puna istraga ubistva te dugogodišnje novinarke Al Jazeerae koja je imala i američko državljanstvo.

Nećaka novinarke Lina Abu Akleh je također rekla da su Blinken i zvaničnici SAD odbili na sastanku sa njom ove sedmice u Washingtonu da daju više informacija o tome kako su Amerikanci došli do zaključka o ubistvu objavljenom ovog mjeseca. U saopštenju State departmenta 4. jula je navedeno da su metak koji je ubio novinarku vjerovatno ispalile izraelske snage, ali da nema naznaka da je to urađeno namjerno.

Pedesetjednogdišnja novinarka bila je veoma cijenjena u arapskom svijetu i decenijama je izvještavala sa palestinskih teritorija.

Rodica ubijene novinarke rekla je u intervjuu za AP sinoć da se osjećala kako je sa sastanka otišla sa više pitanja, odnosno da na pitanja porodice još uvijek nema odgovora, te je apelovala na američke poslanike da pomognu da ih dobije.

Portparol State departmenta Ned Price nije odmah odgovorio na pitanja AP-a o njenoj izjavi o sastanku sa Blinkenom.

On je umjesto toga podsjetio na svoje ranije izjave novinarima da se Blinken sastao sa porodicom Abu Akleh u Washingtonu da izrazi "poruku saučešća i poruku prioriteta koja se daje odgovornosti".

Abu Akleh je ubijena 11. maja dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj raciji u izbegličkom logoru u Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinski očevici, uključujući njene kolege, su rekli da su je ubili izraelski vojnici i da nije bilo ekstremista u neposrednoj blizini, ni razmjene vatre u vrijeme kada je pogođena metkom. Izrael poriče da su izraelske snage namjerno gađale novinarku koja je imala šljem na glavi i zaštitni prsluk s oznakom "press", ali navodi da ju je možda greškom ubio izraelski vojnik u razmeni vatre s ekstremistom.

Američki poslanici i porodica novinarke vrše pritisak na administraciju predsjednika SAD Josepha Bidena da se utvrdi odgovornost za ubistvo.

Bezbjednosni zvaničnici SAD su proučili odvojene rezultate palestinske i izraelske istrage.

Poslije toga je portparol Price saopštio da Amerikanci "nisu našli razlog za vjerovanje da je to bilo namjerno već da je rezultat tragičnih okolnosti tokom vojne operacije predvođene IDF (Izraelskim odbrambenim snagama) protiv frakcija palestinskog Islamskog džihada".

Nije medjutim rečeno kako se došlo do tog zaključka i Lina Abu Akleh je postavila to pitanje Blinkenu kada se s njim sastala, a on je odgovorio da "niko nije kvalifikovan da kaže da li je to bilo namjerno ili ne".

Ona je zato upitala zbog čega je onda izdato takvo saopštenje, ocijenivši da "nanosi veliku štetu istini".

Kada je zatražila istragu koju bi predvodile SAD, Blinken joj je rekao da to zavisi od ministarstva pravde, a ne State departmenta.

Blinken je odbio da uputi porodicu na druge američke zvaničnike koji imaju ovlaštenje da povedu takvu istragu.

Porodica je poslije objavljivanja saopštenja State departmenta 4. jula rekla da je objašnjenje uvredljivo i ukazala na jake veze između SAD i Izraela.

Lina Akleh (27) je rekla da je njena ubijena rođaka bila vrlo ponosna državljanka SAD, ali da državljanstvo ne pomaže da se dođe do pravde.

federalna.ba/Beta

Shireen Abu Akleh Lina Abu Akleh ubistvo istraga
tužba ubistvo Shireen Abu Akleh
0 19.09.2022 15:22
istraga Donald Trump povjerljivi dokumenti
0 16.09.2022 07:53
Indija silovanje ubistvo
0 15.09.2022 09:23