videoprilog Brankice Smiljanić (Federacija danas)

Rodić-Vukmir: Bitan je procenat vakcinisanih osoba

Epidemiološka situacija u RS-u je stabilna navode epidemiolozi. Ističu da indikatori na dnevnom i sedmičnom nivou upućuju da je došlo do višenedjeljnog pada novooboljelih i hospitalizovanih, te da je broj smrtnih slučajeva smanjen. I dalje ističu da se maske u zatvorenom moraju da nose, te da će krajem marta da razmisle o novim mjerama u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Građani Banje Luke sa kojima smo razgovarali jednoglasni su da se epidemioloških mjera – pri čemu najčešće spominju nošenje maske - treba pridržavati da bi, uz preporučenu vakcinaciju, koronavirus bio pobijeđen.

Do kraja marta, sezonski je kritičan period za respiratorne virusne infekcije zbog hladnoće i visokog stepena vlage i dužeg boravka u zatvorenom, upozorava ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić (SNSD).

Kolektivni imunitet u ovom momentu nije toliko važan za procjenu epidemiološke situacije, ističu iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, koliko je bitan procenat vakcinisanih osoba.

„Ako je forma bolesti blaga, kao što je sada u ovom talasu, to nam već mnogo znači - ako prolazi kao prehlada, kao što je sad prolazila. Ako prolazi kao blaga bolest čak i za nevakcinsane - onda već razmišljamo o nekim mjesecima i toku takvom virusu i takve epidemiološke situacije koja će ići u neki endemski oblik“, objašnjava Nina Rodić-Vukmir, epidemiolog u Insitutu za javno zdravstvo RS-a.

Na dnevnom i sedmičnom nivou indikatori upućuju da je došlo do višenedjeljnog pada novooboljelih i hospitalizovanih. Dok je u posljednje dvije sedmice smanjen broj smrtnih slučajeva, svi parametri govore o blagoj stabilizaciji. Međutim, i dalje pozivaju građane da se vakcinišu i zaštite jer virus, sigurno, neće nestati.

federalna.ba

koronavirus vakcinacija vakcinisanje cijepljenje vakcina vakcine cjepivo cjepiva
Federalno ministarstvo zdravstva Krizni štab koronavirus
0 05.07.2022 13:08
pandemija koronavirus Covid19 virus Crna Gora
0 02.07.2022 16:24