Rođeni, dokumentarni film

Krajem juna fudbalski klub Velež obilježava stotinu godina postojanja. Tim povodom, Federalna televizija emitirala je dokumentarni film pod nazivom „Rođeni“. U filmu su, pored eminentnih sagovornika iz bivše države, prikazani i brojni arhivski snimci ovog radničkog kluba koji gaji revolucionarnu tradiciju. Velež je klub koji je tokom svog stogodišnjeg postojanja prošao kroz brojne uspone i padove, od zabrane rada kluba, preko zlatnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, do ponovnog ambisa tokom agresije na našu zemlju, iz koje se ponovo vratio još jači.

„Na dokumentarnom filmu smo radili skoro godinu dana. Meni kao Mostarcu bilo je dodatno izazovno i emotivno proći kroz sve te dekade kluba. Znao sam da je Velež bio cijenjen i voljen u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, a radeći na ovom filmu tu činjenicu sam još jednom potvrdio. Bio bih najsretniji da sam mogao okupiti sve sagovornikekoje sam želio, ali je to naprosto nemoguće.“ - ističe autor ovog filma Dario Mehmedović, dugogodišnji član redakcije sportskog programa Federalne televizije.

Dokumentarni film „Rođeni“ sniman je u Beogradu, Splitu, Dubrovniku i Mostaru. O svojim prvim počecima u Veležu, najvećim utakmicama i uspjesima, ali i nezaboravnim porazima u filmu govore Dušan Bajević, Vahid Halilhodžić, Enver Marić, Franjo Džidić, Sead Kajtaz, Boro Primorac i mnogi drugi. Poseban pečat filmu dale su legende C. Zvezde i Hajduka, Dragan Džajić i Ivica Šurjak.

federalna.ba

'Rođeni' Dokumentarni četvrtak
'Rođeni' FK Velež FTV
0 23.06.2022 09:33
Dokumentarni četvrtak drugačija srbija
0 18.03.2022 15:15
Dokumentarni četvrtak Zaim, čovjek s osmijehom
0 25.11.2021 22:36
lana bijedić Slučaj: Lana Bijedić Dokumentarni četvrtak
0 18.11.2021 21:09
Dokumentarni četvrtak elma kazagić lana bijedić
0 12.11.2021 14:51