Rođaka ubijene Hind (6) proganjanju njene posljednje riječi
Auto u kojem je pronađeno tijelo palestinske djevojčice Hind Rajab i njenih rođaka u Gaza Cityju, viđeno 10. februara (Izvor: Reuters)

Rođaka ubijene Hind (6) proganjanju njene posljednje riječi

Rođak šestogodišnje palestinske djevojčice koja je poginula u Gazi nakon što se je automobil njene porodice bio na udaru izraelskih tenkova ispričao je kako je razgovarao s njom dok je čekala da bude spašena i rekao da ga proganjaju njene posljednje riječi.

Tijelo Hind Rajab pronađeno je u subotu, zajedno s tijelima šest njenih rođaka, kao i dva bolničara Palestinskog Crvenog polumjeseca (PRCS), Yusufa Al-Zeino i Ahmeda Al-Madhouna, koja su poslana da je pronađu u Gaza Cityju.

Njen rođak, Mohammed Hamada, rekao je da je shrvan njenom smrću i optužio Izraelce da su je ubili.

Zarobljena u autu, Hind je nazvala Crveni polumjesec i molila ih da dođu da je spasu, rekavši im: "Tako sam uplašena, molim vas, dođite." Humanitarna agencija je izgubila kontakt sa vozilom hitne pomoći koje joj je poslato u pomoć 29. januara, a posada i Hind su se vodili kao nestali sve dok njena smrt nije potvrđena u subotu. Tačan uzrok smrti još nije jasan.

Čekajući da dođu po nju Hind je telefonom takođe razgovarala sa svojim rođakom, Mohammedom Hamadom. Govoreći iz Frankfurta u Njemačkoj, 28-godišnjak kaže: „Hind je govorila: 'Molim te, pomozi mi. Molim te dođi i spasi nas. Spasi me.’ Rekla mi je da je povrijeđena u nogu. Bukvalno sam plakao jer nisam mogao ništa da uradim, a mislim da je i cijela moja porodica bila u istoj situaciji. Ali nevjerovatno je bilo koliko je bila jaka. Moja žena joj je rekla: ‘Dušo, ne boj se, Bog te voli i on će se pobrinuti za tebe.’ A ona je samo odgovorila sa ‘OK’. Mislim da je Hind bila hrabrija od svih nas.”

Hamada je dodao da ga je od tog dana preplavila tuga i da je proživio traumu u subotu nakon što je saznao da je njeno tijelo pronađeno. “Svi smo mislili da će nam biti lakše kada budemo imali priliku da preuzmemo njihova tijela i ukopamo ih, ali nije bilo tako. Bilo je kao deja vu pa smo opet bili sa svim bolom i suzama”, rekao je.

Vijesti o ovoj tragediji dolaze u vrijeme dok Izrael priprema kopnenu ofanzivu u Rafi u južnoj Gazi, uprkos upozorenjima humanitarnih agencija da bi takav napad bio "katastrofa". Smatra se da se više od polovine stanovništva ovog pojasa od 2,3 miliona sklonilo u tom gradu, nakon što je pobjeglo od izraelske vojne kampanje na drugim mjestima u Gazi. Izrael je ranije odredio Rafah sigurnom zonom.

Hamada kaže da se tragedija odigrala 29. januara, kada su Hind i njen ujak, tetka i četiri rođaka pokušali pobjeći iz Gaza Cityja koji je bio pod bombardiranjem izraelske vojske. Međutim, čini se da je porodica naišla na izraelske tenkove u oblasti Tel al-Have, a njihov automobil je bio pod paljbom. Hamada je rekao da je prvi put saznao od drugih rođaka oko 13.40 (11.40 GMT) da je na porodicu "pucala" izraelska vojska i da su on i još jedan rođak kontaktirali PRCS za pomoć.

Zatim je direktno pozvao porodicu i razgovarao sa Hindinom 15-godišnjom rođakom, Layan Hamadeh, koja je takođe bila u kontaktu sa PRCS. Humanitarna agencija objavila je djelimičan snimak njenog mučnog telefonskog razgovora na kojem se čuje kako vrišti.

Hamada priča: “Layan mi je rekla da su njen otac i moja tetka – njena majka je moja tetka – ubijeni i da su svi mrtvi. Rekla je da su vojnici IDF-a (Izraelske odbrambene snage) pucali na njih, a takođe mi je rekla da su im tenkovi sve bliže. “Rekla je da je povrijeđena, kao i Hind i da im je potrebna pomoć. I onda sam je pitao za njenog oca i moju tetku, da li su u redu. Rekla mi je da ne može da ih gleda u lice. Zaista nisam znao zašto, da li zato što su njihove povrede bile tako teške ili zato što su bili daleko od auta.


Olupina vozila hitne pomoći za koju se vjeruje da su koristila dva radnika koji su poginuli kada su otišli da spasu Hind Rajaba (6), viđeno 10. februara. Foto: Reuters

Layan je objasnila da je povrijeđena u nogu, kao i Hind, ali da "nije znala koliko su povrede teške ozljede jer je bila prekrivena krvlju", dodao je Hamada. Rekao je da je s njom razgovarao nekoliko puta između pokušaja da koordinira spašavanje sa Crvenim krstom, ali da je posljednji put s njom razgovarao u 14.40. Informatičar, koji se prije 10 godina preselio iz Gaze u Njemačku, rekao je: „U posljednjem pozivu koji sam imao sa Layan, bila je uplašena i vrištala je da pucaju na nju i vjerujem da je ubijena dok smo bili u pozivu. Uzeo sam vremenske oznake svih poziva i vjerujem da smo ja ili Crveni krst posljednji razgovarali s njom. Čuo sam da pucaju na nju i to je bio zadnji put. Nekoliko minuta kasnije mogao sam ponovo da ih nazovem, ali ovaj put se javila Hind i rekla da je Layan preminula.”

Ubrzo nakon toga porodica je izgubila kontakt sa Hindom, kojeg je Hamada opisao kao "duhovitu klinku" sa snovima da postane doktor.  Layan je kaže željela da bude advokat i bila je „veoma pametna, veoma promišljena“. Dodao je da još nema informacije o tome kako je Hind umrla, ali da odgovornim smatraju izraelske odbrambene snage.

“Sigurno su se evakuirali s jednog mjesta na drugo jer su čuli pucnjavu... a onda su napadnuti. Crveni krst je koordinirao spašavanje sa IDF – jasno jesu – a onda su i bolničari]upucani. Pa ko drugi onda bio odgovoran za to?”

Palestinski Crveni polumjesec je optužio Izrael da je namjerno gađao vozilo hitne pomoći, za koje su rekli da je bombardirano. Objavio je snimak na kojem se vide pocrnjeli i uništeni ostaci vozila. Hitna pomoć pronađena je samo nekoliko metara od automobila Hindine porodice, za koji se navodi da je smrskan i izrešetan rupama od metaka.

federalna.ba/The Guardian

Hind Rajab djevojčica Palestina
Palestina premijer ostavka
0 26.02.2024 10:10
Španija Španjolska Palestina Gaza Pojas Gaze
0 25.02.2024 15:23
Pojas Gaze Palestina Njemačka Olaf Scholz
0 24.02.2024 12:56