videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Rimac odluku za KCUS pravda zakonom, uslijedile reakcije, u najavi i krivične prijave

Ministar zdravstva Federacije BiH Nediljko Rimac nije dao saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića na poziciju generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Odluka je isključivo pravne prirode bez političkih motiva, razloga ili pritisaka, objašnjavaju iz Kabineta ministra Rimca u saopćenju. Dalje navode kako su nepravilnosti po više osnova utvrđene u dokumentaciji koju je dostavilo Upravno vijeće Kliničkog centra. Inače, ovakav epilog natječaja znači da će procedura biti ponovljena. No, ostaje pitanje - šta ćemo s politikom?

Gavrankapetanović bez saglasnosti, konkurs za generalnog direktora KCUS-a će biti ponovlje...

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac nije dao saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. To znači da će konkurs za ovu poziciju biti ponovljen. Podsjećamo, Upravni odbor Kliničkog centra je koncem decembra uputio zahtje...

Odugovlačenje, pa odbijenica. Ukratko, proces imenovanja generalnog direktora Kliničkog centra u Sarajevu. Gotovo mjesec nakon upućivanja zahtjeva, Upravno vijeće Kliničkog centra traženu saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića na vodeću poziciju ove ustanove nije dobilo. Objašnjenje tek u saopćenju. Saglasnosti nema jer je u dokumentaciji uočeno mnogo manjkavosti.

„Uvidom u dostavljeni spis, utvrđene su nepravilnosti po više osnova u dostavljenoj dokumentaciji prof. dr. Gavrankapetanovića, te da Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i propisima donijetim na temelju ovog zakona utvrđeni uvjeti za generalnog direktora nisu u cijelosti ispunjeni, zbog čega se nije mogla dati saglasnost na traženo imenovanje u skladu s ovlastima iz člana 66. Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Napominjemo da je navedeno detaljno obrazloženo u aktu Federalnog ministarstva zdravstva o nedavanju saglasnosti, koji je upućen Upravnom vijeću KCUS-a i Vladi Federacije BiH“.

Objašnjenje prati i pravdanje, zbog povlačenja po medijima o navodnim političkim razlozima. Sve je po zakonu - Gavrankapetanović, jednostavno, navode, ne ispunjava kriterije.

„Ministar Rimac iznimno poštuje kredibilitet prof. dr. Gavrankapetanovića zbog čega ističemo da je odluka ministra Rimca isključivo pravne prirode, a nikako motivirana političkim ili bilo kojim drugim pritiscima i razlozima“.

A kandidatura očito politička, prva reakcija stigla od lidera NiP-a Elmedina Konakovića. Komentar ispunjen žestokim kritikama upućenih Rimcu, ali i najava krivičnih prijava.

„Pogodovao je interesnim grupama koje se protive dolasku Gavrankapetanovića na KCUS. Podsjećam da je pobjegao i kod smjene Sebije Izetbegović sa mjesta direktorice KCUS-a, njegov posao morao je završiti premijer u skladu sa svojim nadležnostima. Tada je već bilo jasno da Rimac nije došao da uvede red, a je li imao lični interes, moraju utvrditi nadležni organi. Bodnaruk, Čerkez i još neki uposlenici su imali svoje prste u ovoj, slobodno je možemo nazvati, aferi. Lično ću potpisati krivičnu prijavu odmah po povratku u BiH protiv svih aktera na čelu s ministrom Rimcem“.

Nakon izostanka saglasnosti iz Kabineta ministra Rimca naglašavaju da je daljnja procedura u nadležnosti Upravnog vijeća u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. A, od njih za sada nema odgovora. Ili su nedostupni ili bez konkretnog komentara. Odluku će tek analizirati, a potom odlučiti kako dalje. U međuvremenu, analize po društvenim mrežama. I žestoke kritike, na račun politike Trojke.

„Način na koji su lideri Trojke ponizili prvo Bogića Bogićevića, a sada i dr. Ismeta Gavrankapetanovića najbolje ilustrira kako se i najčasniji i najugledniji ljudi provedu kada se nađu u blatu u kojem se Nikšić, Konaković i Forto snalaze kao 'ribe u vodi'. Eto odgovora i na pitanje zašto osobe od integriteta i znanja ne žele da se bave politikom“, izjavio je advokat Senad Pećanin.

Ovakav epilog konkursa znači da će procedura biti ponovljena. Hoće li u ponovljenoj proceduri odlučiti zakon ili sila politike?

federalna.ba

Ismet Gavrankapetanović Nediljko Rimac KCUS
Nediljko Rimac Ismet Gavrankapetanović KCUS
0 05.04.2024 19:20
KCUS Upravni odbor Ismet Gavrankapetanović imenovanje
0 01.04.2024 13:54
KCUS Ismet Gavrankapetanović
0 29.03.2024 22:08