videoprilog Elme Agić (Dnevnik 2)

Rezolucija o genocidu u Srebrenici uskoro i u austrijskom parlamentu

Sve je veći broj zemalja koje su rezolucijama priznale genocid u Srebrenici. Takva je inicijativa sada stigla i iz Austrije. Tamošnji parlament odlučio je slijediti korake Evropskog parlamenta. Početkom jula na dnevnom redu sjednice naći će se i rezolucija o Srebrenici. Većinska podrška je već prisutna i ostaje formalno usvajanje, a sve na inicijativu Saveza bh. udruženja u Austriji.

Savez je inicijativu pokrenuo 2020. godine. Dvije godine poslije, prijedlog rezolucije o Srebrenici sredinom juna poslan je na raspravu u austrijski parlament. Od pet stranaka, koliko ih djeluje u parlamentu, četiri su pružile podršku.

“Za BiH to znači puno jer u ovom momentu su 4 najveća politička subjekta u Republici Austriji donijeli inicijativu zajedno - Narodnjačka, Socijaldemokratska, Zeleni, Neoliberalna partija. U Republici Austriji živi 9 miliona stanovnika, a tu rezoluciju, od 173, podržavaju 152 parlamentarca”, ističe Admir Mehmedović, politički referent Saveza Consilium Bosniacum.

Predsjednik Saveza Consilium Bosniacum Damir Saračević napominje: “Mi smo imali tri principa ispod kojih rezolucija za nas ne bi imala nikakvog smisla. Jedan je princip bio da se zločin nazove genocidom, kao što ga je nazvao Međunarodni sud u Haagu, drugi je da se imenuje žrtva, a treći da se navede broj žrtava - i to je sve ispunjeno”.

Sada samo ostaje, kako kažu, da rezolucija i formalno bude usvojena, a to bi se trebalo dogoditi na predstojećim sjednicama austrijskog parlamenta koje su planirane početkom jula. To potvrđuje i austrijska parlamentarka Bedrana Ribo (Zeleni), čiji su korijeni iz naše zemlje. Ovim će činom, poručuje, Austrija doprinijeti gajenju kulture sjećanja na najveći zločin koji se odvio na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata: “29. juna dolazi taj zahtjev u Odbor za vanjske poslove, gdje ćemo o njemu da raspravljamo i na trodnevnoj sjednici od 6. do 8. jula donosimo rezoluciju o Srebrenici. Ne vjerujem da će biti nekih velikih rasprava o toj rezoluciju u Parlamentu. Kao što je već rečeno, mi imamo jednu stranku koja ne podržava rezoluciju, to je jedna desna stranka i nismo ni očekivali da će oni podržavati”.

I ono najvažnije, usvajanjem rezolucije austrijski će se parlament zalagati za to da se ovakvi stavovi prenesu i na druge zemlje, uključujući i Zapadni Balkan. Jasno je da to nije lako, posebno kada je riječ o Srbiji.

Mehmedović podsjeća kako je na putu Srbije prema Evropskoj uniji jedna od tačaka da oni moraju priznati genocid u Srebrenici: “Ne kao što su sad izrazili - da je to bio stravičan zločin. Oni ga moraju imenom eksplicitno izgovoriti - da je bio genocid u Srebrenici”.

Kao pečat na usvajanje rezolucije najavljena je i posjeta austrijskih parlamentaraca Potočarima 11. jula. I tu nije kraj. Iz Saveza poručuju da će naredni korak biti podnošenje inicijative za postavljanje spomenika žrtvama genocida u Beču, koji će služiti kao podsjetnik i kao opomena - da se ne zaboravi i nikada ne ponovi.

federalna.ba

Austrija genocid rezolucija
žrtve migranti Austrija
0 13.08.2022 20:30
Austrija Bosna i Hercegovina saradnja
0 11.08.2022 14:58
papa Franjo Kanada genocid domorodačka zajednica
0 30.07.2022 10:41
Zoran Milanović Bundestag rezolucija
0 22.07.2022 19:59
detektivi bolovanje Austrija
0 18.07.2022 14:12
genocid Srebrenica Godinjske Bare Bošnjaci Škorpioni
0 17.07.2022 15:41