Republikanci u Kongresu traže opoziv ministra zbog pogoršane situacije na granici s Meksikom

Republikanci u Kongresu traže opoziv ministra zbog pogoršane situacije na granici s Meksikom

Republikanci u američkom Kongrsu su u srijedu pokrenuli postupak opoziva protiv Bidenovog šefa za nacionalnu sigurnost, ministra Alejandra Mayorkasa, zbog pogoršanja krize na granici, dok pokušavaju izdvojiti problem imigracije kao ključnu temu predsjedničkih izbora koji će se održati u novembru ove godine, javlja CNN. 

Do 10.000 migranata dnevno biva pritvoreno u SAD-u nakon ilegalnih prelazaka iz Meksika, što republikanci opisuju kao humanitarnu katastrofu, dok Bijela kuća i zakonodavci i dalje ne uspijevaju postići saglasnost oko reformi koje bi suzbile ovoliki priliv migranata.

Republikanci u Kongresu, koji su završili istragu o ministru domovinske sigurnosti Alejandru Mayorkasu u decembru 2023., optužuju demokrate da su stvorili nacionalnu sigurnosnu krizu.

- Naša istraga je jasno pokazala da se ova kriza temelji na odlukama koje je donio ministar Mayorkas i na njegovom odbijanju primjene zakona koje je donio Kongres, te da njegovo nepoštivanje zakletve zahtijeva odgovornost - izjavio je Mark Green, predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost Predstavničkog doma američkog Kongresa.

- Dvostranačko glasanje u Predstavničkom domu u novembru, kojim su predati zahtjevi za opoziv mom odboru, samo je naglasilo važnost pokretanja procesa opoziva - dodao je Green.

Mayorkas bi bio prvi član vlade koji je opozvan još od 1876. godine kada je opozvan tadašnji ministar rata William Belknap.

Većina u Predstavničkom domu morala bi izglasati da je on počinio "teške zločine i prekršaje", što bi pokrenulo proceduru u Senatu. Ako bi dvije trećine senatora glasale za opoziv, on bi bio smijenjen s dužnosti.

Pitanje granice je možda jedino i najbitnije koje ujedinjuje rascjepkanu Republikansku stranku, ali pronalaženje dovoljnog broja glasova za opoziv ipak može predstavljati izazov, s obzirom da se republikanska većina u Predstavničkom domu smanjila na samo dva glasa.

Čak i ako glasanje za opoziv prođe Predstavnički dom, osuđujuća odluka u Senatu smatra se gotovo nemogućom, jer 51 od 100 članova u gornjem domu pripada Demokratskoj stranci.

federalna.ba/Fena

SAD Meksiko republikanci