Republikanci izbrisali tweet podrške Westu nakon što je hvalio naciste
(Izvor: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Republikanci izbrisali tweet podrške Westu nakon što je hvalio naciste

Vodeći republikanci u američkom Kongresu izbrisali su tweet koji je naizgled izražavao podršku Yeu, reperu ranije poznatom kao Kanye West, nakon što je hvalio Adolfa Hitlera i naciste.

Od oktobra, Twitter račun koji vode republikanci iz odbora za pravosuđe Zastupničkog doma sadržavao je zagonetnu objavu koja je glasila: “Kanye. Elon. Trump” – očito tvrdeći da su Ye, milijarder Elon Musk i bivši predsjednik Donald Trump „njihovi ljudi“. Dan nakon što je tweet objavljen, Ye, koji je crnac, objavio je post na Instagramu – u međuvremenu izbrisan – u kojem je rekao da će ići na “death con 3” protiv Jevreja. Nastavio je davati antisemitske primjedbe u intervjuima i večerao je s Trumpom i bijelim rasistom Nickom Fuentesom u kući bivšeg predsjednika Mar-a-Lago na Floridi.

Ipak, kratki republikanski tvit je ostao. Na kraju, bila je potrebna Yeova kritika koja je izražavala divljenje Hitleru i izazvala opće osude da se tvit tiho ukloni. Zaštićen maskom za lice, Ye se pojavio zajedno s Fuentesom u emisiji InfoWars koju vodi krajnje desni teoretičar zavjere Alex Jones, poznat po podmetanju laži oko događaja kao što je pucnjava u školi Sandy Hook 2012.

Reper je rekao: "Vidim dobre stvari o Hitleru... Svako ljudsko biće ima nešto vrijedno što je iznijelo na stol, pogotovo Hitler." Čak je i Jones, možda prvi put nadmašen u iznošenju desničarskih stavova, izgledao nelagodno i rekao: "Nacisti su bili siledžije." Ye je inzistirao: “Ali činili su i dobre stvari. Moramo prestati cijelo vrijeme klevetati naciste.”

Kasnije je dodao: “Volim Jevreje, ali volim i naciste.”

Jones je pokušao dati Yeu priliku da povuče te izjave, ali je ovaj ostao uporan: “Postoji mnogo stvari koje volim kod Hitlera. Puno stvari." Teško da su komentari došli u gore vrijeme za Trumpa, čija je nedavna večera s Yeom i Fuentesom bacila sjenu na njegovu posljednju kampanju za osvajanje Bijele kuće. Dugo kritiziran zbog pružanja podrške bjelačkom nacionalizmu, bivši predsjednik je izjavio da nije poznavao Fuentesa ni njegova stajališta, ali se nije izvinio što je ugostio Yea.

Yeov ispad također je sugerirao da je pokušaj republikanaca da se pridruže jednom od najpopularnijih svjetskih muzičara u pokušaju da privuku mlade i crne glasače doživio neuspjeh. Demokrati u pravosudnom vijeću iskoristili su Twitter kako bi istaknuli da je tweet izbrisan i namjerili se na Jima Jordana, prvog republikanca u odboru. "Zašto @Jim_Jordan umjesto toga nije osudio ove komentare?" napisali su. "A gdje je on na večeri s Nickom Fuentesom?"

Norm Coleman i Matt Brooks, čelnici Republikanske židovske koalicije, izjavili su: “Oštro osuđujemo te komentare i pozivamo sve političke vođe da odbace ove glasnike mržnje i bace ih na smetljište historije gdje im je i mjesto.

“S obzirom na njegove pohvale Hitleru, ne može se precijeniti da je Kanye West podli, odbojni fanatik koji je židovsku zajednicu ciljao prijetnjama i klevetama u nacističkom stilu. Konzervativci koji su se greškom prepustili Kanye Westu moraju jasno dati do znanja da je on parija. Što je previše, previše je." Jonathan Greenblatt, izvršni direktor Lige za borbu protiv klevete, tvitao je: “Kada kažete da 'kao Hitler', 'volite naciste' i provodite sve svoje vrijeme s bijelim rasistom jasno vam daje do znanja jednu stvar: Ye je opaki antisemit. Njegovi današnji komentari na InfoWarsu nisu samo podli i uvredljivi: oni dovode Jevreje u opasnost.”

Ye je posljednjih mjeseci izgubio unosne poslove s tvrtkama kao što su Gap i Adidas. U četvrtak je objavljeno da je Yeov ugovor o kupnji Parlera, konzervativne aplikacije za društvene medije, također poništen.

federalna.ba/The Guardian

republikanci Kanye West