Reporteri BBC-a posjetili grad Izjum, kojeg je prošle sedmice oslobodila ukrajinska vojska

Reporteri BBC-a posjetili grad Izjum, kojeg je prošle sedmice oslobodila ukrajinska vojska

U ponedjeljak je predsjednik Volodimir Zelenski podigao ukrajinsku zastavu u tek oslobođenom gradu Izjumu. BBC je ubrzo nakon toga posjetio grad koji nema ni struje i vode, ali stanovnicima je laknulo nakon dolaska ukrajinskih trupa.

Reporteri BBC-a opisuju stanje na terenu, navodeći da što se više približavate Izjumu, to je više dokaza o brzom povlačenju ruskih snaga.

Ukrajinski vojnici grupirani su pored puta u blizini grada i sa širokim osmjesima pregledavaju ratni plijen.

Vide se dva napuštena ruska tenka - na jednom je već postavljena ukrajinska zastava. Vojnici se grle u slavlju dok pokušavaju da iskoriste jedan tenk da izvuku drugi iz jarka.

U samom gradu još jedan napušteni tenk stoji nasred puta - poput spomenika ruskom porazu. Lokalni muškarac pozira ispred njega za selfi, pokazujući tenku palac dolje. Grad je i dalje bez tekuće vode, struje i grijanja.

Ovdje se još uvijek broje mrtvi. Lokalni zvaničnici su potvrdili da su vidjeli 47 ljudi - među njima i djece, ubijenih u zračnom napadu na petospratnicu u martu 2022. Eksplozija je ostavila ogromnu rupu u sredini zgrade.

Ispred zgrade gradske uprave, koju su Rusi koristili kao svoj komandni centar, ruski natpis stoji i dalje iznad ulaznih vrata, ali se vidi i ugljenisana ruska zastava bačena u kantu za smeće.

federalna.ba/Fena

Ukrajina Izjum BBC