Renomirani filmski autori i nagrađivani filmovi na Slano Film Days
(Izvor: SFF)

Renomirani filmski autori i nagrađivani filmovi na Slano Film Days

U pet dana održavanja, 17 mladih filmskih umjetnika, sudionika Slano Film Days, u prijateljskom će neformalnom ozračju upotpuniti svoje profesionalne vještine u razgovorima s nekim od najznačajnijih imena iz svijeta filmske industrije. Otvoreni razgovori o kreativnom procesu stvaranja filmova, idejama ili novim projektima, bilo da je riječ o glumcima, rediteljima ili snimateljicama, fokusirat će se na film kao umjetnost, ostavljajući pritom po strani njegovu robnu vrijednost, što i jest najvažnije obilježje Slano Film Days i ono što ga izdvaja od ostalih događaja u filmskom svijetu.

Višestruko nagrađivani filmski autor i reditelj Elia Suleiman, ovogodišnji dobitnik Počasnog Srca Sarajeva i gost programa „Posvećeno“ 30. Sarajevo Film Festivala (16-23. august 2024.), najpoznatiji po filmu „Božanska intervencija“ koji je osvojio nagradu žirija na Filmskom festivalu u Cannesu, zatim Ognjen Glavonić, reditelj čiji su filmovi prikazivani na brojnim filmskim festivalima, uključujući one u Cannesu, Berlinu, Torontu i Rotterdamu, te Lili Horvát, mađarska rediteljica i scenaristica koja, između ostalog, stoji i iza filmova „Dijete srijede“, nagrađenom na festivalu u Karlovym Varyma, i višestruko nagrađivanog filma „Pripreme za zajednički život na neodređeno vrijeme“, koji je premijerno prikazan u Veneciji, razgovarat će sa sudionicima – rediteljima, glumcima i snimateljicama.

Snimateljice će o svojim projektima i profesionalnim planovima razgovarati s Michaelom Seresinom, iskusnim novozelandskim snimateljem u čijoj se bogatoj biografiji ističe rad na filmovima „Anđeosko srce“, „Harry Potter i zatvorenik iz Askabana“ te „Planet majmuna: Revolucija“ i „Planet majmuna: Rat“.

Slano Film Days posebnu pozornost posvećuje dolasku utjecajnih predstavnika filmske industrije i njihovim predavanjima i razgovorima. Ovaj segment SFD-a sudionicima bi trebao pomoći u boljem razumijevanju filmskog biznisa i pristupu profesionalnoj mreži evropske i svjetske filmske industrije.

Ove godine u Slano dolaze Christian Jeune, programski direktor i zamjenik generalnog delegata na Filmskom festivalu u Cannesu, filmske će razgovore voditi sa sudionicima rediteljima, zatim producent Philippe Bober, osnivač produkcijske kuće Coproduction Office, koji je producirao četrdeset i jedan film, od kojih se trinaest natjecalo u Cannesu, a dva su osvojila Zlatne palme, te Emilie Georges, producentica i izvršna direktorica, nominirana za Oscara za film „ Skrivena ljubav“, Luce Guadagnina.

Emilie je posvećena podršci i produkciji nezavisnih filmova predvođenih rediteljima poput Laurenta Canteta ili Asghara Farhadija koji je za svoj rad između ostalog osvojio dva Oscara, Zlatnog medvjeda i Grand Prix u Cannesu.

Timka Grin, predsjednica Međunarodnog udruženja casting direktora i direktorica koja je, osim s brojnim inspirativnim glumcima, surađivala i s eminentnim rediteljima, primjerice s braćom Dardenne, Jean-Lucom Godardom, Aidom Begić, Danisom Tanovićem, Jasmilom Žbanić ili Ursulom Meier, te agentica za talente Jessica Kovacevic, partnerica u vodećoj agenciji za talente WME, u kojoj prepoznaje, razvija i vodi karijere vodećih glumaca kao što su Kristen Stewart, Janelle Monae,ael Garcia Bernal, Ramy Youssef i Jodie Comer, vodit će filmske razgovore s osam mladih glumaca sudionika Slano Film Days.

Filmski su razgovori rezervirani samo za sudionike Slano Film Days, a u večernjim satima održat će se projekcije filmova filmskih autora i gostiju Slano Film Days, namijenjene svim ljubiteljima filma.

Prva je projekcija na samu večer otvorenja u utorak, 18. juna, na centralnom trgu u Slanom, a prikazivat će se film Alfonsa Cuaróna „Djeca čovječanstva“, s Cliveom Owenom i Julianne Moore u glavnim ulogama. Film snimljen prema istoimenom bestselleru engleske književnice P.D. James vodi nas u budućnost u kojoj ljudskoj vrsti prijeti izumiranje nakon što je izgubila mogućnost razmnožavanja.

Engleska je u potpunom kaosu, sve dok na scenu ne stupi strogi upravitelj koji uspostavlja red. Njegov je autoritet pod prijetnjom kada mlada žena otkriva da je trudna s prvimdjetetom u posljednja dva desetljeća.

Michael Seresin, gost Slano Film Days, direktor je fotografije filma koji nas očekuje drugu večer. „Anđeosko srce“, film koji je režirao Alan Parker, a u kojem su glumili Mickey Rourke, Robert De Niro, Lisa Bonet i Charlotte Rampling, prati privatnog istražitelja kojeg potraga za nestalim čovjekom iz New Yorka vodi u New Orleans, gdje biva upleten u niz brutalnih ubojstava. Projekcija „Anđeoskog srca“, kao i sve ostale projekcije tijekom Slano Film Days, održat će se u ljetnom kinu Slano Film Days, u vrtu Vile Riva.

Treća večer završit će projekcijom Oscarom nagrađenog filma „Ida“, reditelja Paweła Pawlikowskog, a vodi nas u Poljsku 1962. godine. Anna, osamnaestogodišnja djevojka koja sepriprema postati časna sestra, saznaje da je Židovka i da joj je pravo ime Ida. Ovo je otkriće vodi u potragu za svojim korijenima i suočavanje s istinom o svojoj porodici.

U petak nas očekuje „Sjećanje“, film Michela Franca s Jessicom Chastain i Peterom Sarsgaardom u glavnim ulogama. Ova drama, koja je svjetsku premijeru imala na Venecijanskom filmskom festivalu, prati samohranu majku Sylviju, koja živi s kćeri tinejdžericom, zaokupljenu poslom i kućom. U uznemirujućem preokretu događaja njezin rutinski život pretvara se u kaos kada je do kuće počne uhoditi Saul, nakon proslave godišnjice mature.

Zadnju će večer Slano Film Days zaključiti dobitnik nagrade žirijana prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, „Palo lišće“, koji je režirao slavni finski reditelj Aki Kaurismäki. „Palo lišće“ priča je o dvoje usamljenih ljudi koji se slučajno susreću u helsinškoj noći i pokušavaju pronaći prvu, jedinu i najveću ljubav svojih života. Sve filmske projekcije počinju u 21:30 sati.

Ljubitelje sedme umjetnosti posebno će razveseliti i dvije posebne projekcije; prva u četvrtak, 20.6. kada će se prije projekcije filma „Ida“ prikazati film Nebojše Slijepčevića, „Čovjek koji nije mogao šutjeti“ – prvi hrvatski film ovjenčan Zlatnom palmom u Cannesu. Sljedeće večeri nas u 23:30 očekuje projekcija filma „I tvoju mamu također“, Alfonsa Cuaróna. Na Veneciji nagrađen trima nagradama, a kao najbolji film s neengleskog govornog područja nominiran za Zlatni globus, Oscara i BAFTU, film Alfonsa Cuaróna priča je o dvojici urbanih adolescenata i njihovoj inicijaciji u svijet odraslih. Riječ je o humornoj pustolovnoj egzistencijalnoj drami i filmu ceste koji je Cuarón smjestio u realistično okruženje suvremenog Meksika.

Sudjelovanje filmskih umjetnika i studenata na Slano Film Days podržali su filmski centri i fondovi kroz partnerstvo sa Slano Film Days: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Sjeverne Makedonije, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Slovenski filmski centar.

Slano Film Days održat će se u Slanom i na Elafitskim otocima od 18. do 22. juna 2024.

Partner Slano Film Days je Sarajevo Film Festival.

Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Slano Film Days dostupne su na službenoj mrežnoj stranici www.slanofilmdays.hr te na društvenim mrežama-saopćeno je iz Slano Film Days

federalna.ba

Slano Film Days