Rekordnom zapljenom bitcoina SAD pokazale da mogu ući u trag kriptovalutama
(Izvor: Arhiva)

Rekordnom zapljenom bitcoina SAD pokazale da mogu ući u trag kriptovalutama

Rekordna zapljena američkog Ministarstva pravde od 3,6 milijardi dolara u bitcoinima pokazuje da su vlasti sve više u stanju da prate i nadgledaju tokove kriptovaluta koje su postale omiljene među kriminalcima zbog veće anonimnosti u isplatama i transakcijama, prenosi Radio slobodna Evropa pisanje svjetskih medija.

Američki istražitelji saopštili su 8. februara da su sproveli najveću finansijsku zapljenu u SAD, u vrijednosti od preko 3,6 milijardi dolara u ukradenim bitcoinima, u slučaju u kojem je uhapšen bračni par zbog navodnog plana za pranje kriptovaluta, ukazuje Times. Zvaničnici su rekli da su, uprkos raširenom mišljenju da se bitcoini ne mogu pratiti, uspjeli da prate online transfere kako bi ušli u trag bitcoina ukradenih 2016. godine s berze virtuelnih valuta Bitfinex.

Tridesetčetvorogodišnji Ilja Lihtenštajn, koji ima državljanstvo Rusije i SAD, i njegova tridesetjednogodišnja supruga Heder Morgan uhapšeni su na Manhattenu i prijeti im kazna do 20 godina zatvora zbog pranja novca i do pet godina zbog zavjere za prevaru.

Lihtenštajn i Morgan nisu optuženi za hakovanje Bitfinexa. Tužioci navode da su oni primili ukradene bitcoine i da su navodno koristili tehnike pranja novca i prebacivali sredstva preko mjenjačnica i tržišta na darknet koji se koristi za kriminalne aktivnosti.

U trenutku provale u Bitfinexa, ukradenih 119.754 bitcoina vrijedela su oko 71 milion dolara. Vrijednost te kriptovalute je posljednjih godina toliko porasla da vrijede oko 4,5 milijardi dolara, ističe Washington Post.

Federalni zvaničnici rekli su da su uspjeli da zaplijene oko 94.000 ukradenih bitcoina, čija je vrijednost procjenjena na 3,6 milijardi dolara.

Bitcoin je najpopularnija kriptovaluta, što je zapravo kompjuterski kod koji omogućava ljudima da čuvaju i šalju sredstva preko interneta. Open source kod za bitcoin nastao je prije više od 10 godina i funkcioniše preko ogromne mreže privatnih kompjutera širom svijeta.

Zvaničnici organa za sprovođenje zakona, kako ističe Washington Post, sve su više zabrinuti da složene i brze promjene u često zbunjujućem svijetu kriptovaluta koriste kriminalcima svih vrsta koji žele i da ukradu novac i da ga kriju od vlasti.

Posebno, ističe list, ransomware napadi – u kojima hakeri traže novac prijeteći da će inače uništiti dokumenta na kompjuterima kompanija i pojedinaca – predstavljaju ilegalnu aktivnost u kojoj kriminalci favorizuju kriptovalute.

Upad u Bitfinex 2016. bio je jedan u nizu hakovanja berzi za kriptovalute koje su omogućile krađu velikih količina digitalnih valuta. Čak i kad se ukradena sredstva vrate, te krađe ističu bezbjednosne slabosti u relativno novom svijetu kriptovaluta, ukazuje New York Times.

U nekim slučajevima, ti incidenti su drastično uticali na vrijednosti kriptovaluta. Poslije hakovanja Bitfinexa, jedne od najvećih berzi u historiji tržišta kriptovaluta, vrijednost bitcoina je pala za oko 20 odsto.

Dok sve više Amerikanaca kupuje i prodaje kriptovalute, regulatori su neke velike mjenjačnice u SAD stavili pod zvanični nadzor.

Ipak, kriptovalute se prebacuju preko decentralizovane kompjuterske mreže koja nije pod kontrolom nijedne vlade ili kompanije, tako da se većina trgovanja i dalje odvija na uglavnom neregulisanim berzama kao što je Bitfinex koje korisnicima daju malo informacija o svojim operacijama.

Nedostatak propisa doveo je do mnoštva problema u svijetu razmjene virtuelnih valuta, prijeteći da naruši povjerenje potrošača i uspori širu primjenu kriptovaluta, ističe New York Times. Prva berza bitcoina, Mount Gox, propala je 2014. pošto su hakeri provalili njene bezbjednosne sisteme i izvukli 500 miliona dolara novca njenih klijenata.

Operacija Ministarstva pravde uslijedila je nakon što su američke vlasti uložile resurse u kontrolisanje kriptovaluta poslije obećanja da će suzbiti kriminalnu upotrebu digitalnih tokena, piše Financiel Times.

Neki od ukradenih bitcoina prebačeni su na račune koje je kontrolisao uhapšeni bračni par preko "komplikovanog procesa pranja novca" koji je uključivao mijenjanja različitih kriptovaluta, često uzastopno u kratkom vremenskom roku.

Ipak, iako su kriptovalute zbog anonimnog procesa prebacivanja novca postale omiljene među cyber kriminalcima, svaka transakcija se bilježi na blockchainu koji ne može da se mijenja, što istražiteljima omogućava da nadgledaju i prate isplate, ukazuje Financiel Times, dodajući da je riječ o takozvanoj blockchain analitici ili forenzici koja sve više napreduje.

Stručnjaci za finansijski kriminal kažu da rekordna zapljena, kao i drugi slučajevi u poslednjih nekoliko godina pokazuju da su organi za sprovođenje zakona sve više u stanju da nadgledaju tržišta kriptovaluta, ističe Wall Street Journal.

Ipak, iako zvaničnici agencija koje istražuju krivična djela u vezi s kriptovalutama, uključujući i američku tajnu službu, kažu da blockchain zapisi omogućavaju digitalni trag za njihove istrage, oni pozivaju kreatore politike da ojačaju propise o identitetima korisnika kriptovaluta.

Ministarstvo pravde SAD je prošlog oktobra osnovalo tim za krivično gonjenje kriminalaca koji se oslanjaju na kriptovalute, kao i za zapljenu nezakonito ostvarene zarade.

Prošle godine, američke vlasti su uspjele da vrate oko 2,3 miliona dolara u bitcoinima koje je Colonial payplane platio ruskoj ransomware bandi koja je hakovala važan naftovod te kompanije, zbog čega nekoliko dana nije radio.

Ari Redbord, bivši visoki zvaničnik Ministarstva finansija SAD koji sada radi u firmi za analizu blockchaina TRM Labs, rekao je da hapšenja Morgan i Lihtenštajna pokazuje da istražitelji razvijaju sposobnosti da prate tokove kriptovaluta, i godinama pošto su izvršene nezakonite transakcije.

Slučaj također pomaže organima za sprovođenje zakona da razumiju strategije koje hakeri, teroristi i drugi kriminalci koriste na tržištima digitalnih valuta kako bi pokušali da prebace nedozvoljena sredstva, rekao je on.

federalna.ba/Beta

Bitcoin SAD zapljena kriptovalute
razarač SAD Drugi svjetski rat olupina
0 25.06.2022 21:42
sport plivanje Svjetsko prvenstvo SAD Mađarska Budimpešta
0 25.06.2022 20:27
SAD Joe Biden kontrola oružja
0 25.06.2022 16:24
SAD abortus zabrana abortusa
0 25.06.2022 09:48