Rekordan broj migranata ušao u Panamu, više od polovine su djeca i bebe
(Izvor: EPA-EFE/BIENVENIDO VELASCO)

Rekordan broj migranata ušao u Panamu, više od polovine su djeca i bebe

Broj ljudi koji prelaze opasni Darien Gap koji povezuje Panamu i Kolumbiju dostigao je rekordnih 400.000 do septembra, pokazuju službeni podaci, dok se migracija u Sjedinjene Države intenzivirala uprkos naporima da se obuzda priliv, prenosi Reuters.

Više od polovine tih migranata bila su djeca i bebe, navodi se u saopćenju panamskog ministarstva sigurnosti, dodajući da je samo u septembru broj prelazaka povećan za petinu u odnosu na prethodni mjesec.

Broj od 402.300 migranata gotovo je dvostruko veći od broja za cijelu 2022. Ujedinjene nacije su u aprilu procijenile da će broj migranata za cijelu godinu biti 400.000.

Većina migranata koji prelaze opasan dio džungle su Venecuelanci, a ostali su iz Ekvadora, Haitija i drugih zemalja, saopćilo je panamsko ministarstvo sigurnosti.

Panama je ranije ovog mjeseca najavila mjere za zaustavljanje povećanja migracije, uključujući deportaciju većeg broja osoba sa krivičnim dosijeima i smanjenje broja dana u kojima je nekim turistima dozvoljeno da borave u zemlji.

Ove mjere slijede nakon dvomjesečnog programa koji su u aprilu pokrenule Sjedinjene Države, Panama i Kolumbija za rješavanje problema imigracije bez dokumenata.

Kostarika, još jedna tranzitna zemlja za migrante, proglasila je vanredno stanje ranije ove sedmice, a njen predsjednik Rodrigo Chaves rekao je da će posjetiti Darien Gap početkom oktobra u nastojanju da obuzda migrantsku krizu.

federalna.ba/Fena

Panama migranti SAD