Reisul-ulemu Huseina ef. Kavazovića posjetio hrvatski premijer Plenković

Reisul-ulemu Huseina ef. Kavazovića posjetio hrvatski premijer Plenković

Reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića danas je u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice posjetio premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković sa delegacijom.  

Nakon dobrodošlice premijeru Plenkoviću i hrvatskoj delegaciji, reisul-ulema je zahvalio na podršci koju Vlada Republike Hrvatske pruža Bosni i Hercegovini, ukazavši na značaj dobrih odnosa između ove dvije prijateljske države.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj društvenoj i političkoj situaciji, te je još jednom potvrđena opredijeljenost Bosne i Hercegovine i Bošnjaka ka evropskim i NATO integracijama.

Premijer Plenković je naglasio da je Vlada Republike Hrvatske partnerska i prijateljska u odnosu prema Bosni i Hercegovini. Također, dodao je i da će se Republika Hrvatska aktivno zalagati za evropski put Bosne i Hercegovine.

Učesnici sastanka saglasili su se da se odnosi dvije države, kao i odnosi Bošnjaka i Hrvata, trebaju nastaviti unapređivati kroz izgradnju međusobnog povjerenja i međureligijskog dijaloga.

Na kraju susreta, premijeru Plenkoviću reisul-ulema je uručio Monografiju multimedijalne izložbe "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne" te je najavljeno skoro postavljanje izložbe i u Zagrebu.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Sabora Islamske zajednice Edhem Bičakčić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Muhamed Jusić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Dževad Hodžić i šef Kancelarije reisul-uleme Rifat Fetić, saopćeno je iz MINA-e.

federalna.ba

Reisul-ulema Husein ef. Kavazović Andrej Plenković
Dragan Čović Andrej Plenković
0 23.02.2024 14:56
Zoran Milanović Andrej Plenković
0 20.02.2024 15:33
Reisul-ulema Husein ef. Kavazović fra Zdravko Dadić
0 19.02.2024 14:36
Andrej Plenković Borjana Krišto Minhenska sigurnosna konferencija
0 16.02.2024 22:46
Reisul-ulema Husein ef. Kavazović Sarajevo konferencija
0 12.02.2024 11:58