Reisul-ulema u Sjeverinu: Nasilnici i zlikovci trebaju biti osuđeni, prezreni i odbačeni

Reisul-ulema u Sjeverinu: Nasilnici i zlikovci trebaju biti osuđeni, prezreni i odbačeni

Nasilnici i zlikovci na ovome svijetu treba da budu proganjani i sankcionirani i javno osuđeni, prezreni i odbačeni, a ne slavljeni i veličani, kao što je to sada - izjavio je danas reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Reisul-ulema je, u Sjeverinu, prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice zločina nad putnicima otetim iz autobusa Rudo-Priboj i ubijenim u blizini Višegrada, te je predvodio kolektivnu dženazu-namaz.

- Nimalo ne sumnjamo u to da će i počinioci zločina, na koji se danas ovdje podsjećamo, na Sudnjem danu biti izvedeni na sud i biti pitani zašto su to učinili. I da se neće moći opravdati. Kur'an ubistvo nevine osobe svrstava u najveće grijehe, što znači da je i kazna za to zlodjelo bolnija od drugih - kazao je reisul-ulema.

Podsjetio je da su „zločinci i nasilnici najgora vrsta ljudi, a ljudski život svetinja, najljepši izraz Allahova stvaranja i ko se usudi igrati se s tim ukrasom morat će žestoko odgovarati“.

- Mi vjerujemo da je ubistvo samo jednog ljudskog bića jednako ubistvu svih ljudi. Ili, obrnuto, jedan ljudski život vrijedan je kao život cijelog čovječanstva. Zato, ubijeđeni smo u to, Allah Svevišnji će nagraditi onoga ko spasi jedan nevini ljudski život nagradom kao da je spasio cijelo čovječanstvo. A i kaznit će onoga koji je oduzeo jedan nevini ljudski život kao da je oduzeo živote svim ljudima na svijetu - istaknuo je Kavazović.

Ukazao je na važnost sjećanja na nevino ubijene i iskazivanja poštovanja njima, te saosjećanja njihovim bližnjim.

- Zajedno smo, danas, u tužnoj prilici. U našim srcima teče neprekinuta bol, u dugih 30 godina sjećanja na zločin, kad su zločinci na silu odveli i svirepo pobili 19 naših braće i sestara. Nisu ih ubili zbog nekog zločina koji su počinili prema drugim ljudima ili drugim stvorenjima. Ubili su ih iz obijesti, mržnje i hira, zato što su bili muslimani, to je sav njihov 'grijeh'. Nismo danas ovdje da bismo nekog proklinjali. Ovdje smo da se sjetimo nevino svojih šehida. Ovdje smo i zbog njihovih bližnjih, da sa njima podijelimo tugu i kažemo im da nisu sami u svojoj boli - poručio je, između ostalog.

Dodao je da su obilježavanja važna i radi onih koji su mogli spriječiti zločine, a nisu, „s nadom da će i oni iz ovoga izvući pouku i zareći se: Neka se nikada više ne počini zlo slično ovome“.

- Tako ćemo moći živjeti neopterećeno i graditi dobre međusobne odnose i sretniju budućnost. Bog dragi nas je ovdje nastanio, jedne pored drugih. Zašto, to samo On zna. Ovo nam je zajednički prostor, zajednička voda i zrak. Na nama je da učinimo i da nam ovdje bude lijepo, ugodno i da naše odnose prožima uvažavanje. I da nikom ne bude tijesno. Iskušenje smo, jedni drugima. Bog dragi nas neće pitati za ljude koje nismo poznavali, ali će nas pitati za naš odnos prema onima sa kojima smo komunicirali, sa kojima smo trebali komunicirati, sa kojima smo sarađivali i sa kojima smo živjeli. To bismo trebali, svakog dana, imati na umu - poručio je u Sjeverinu reisul-ulema Husein ef. Kavazović, saopćila je MINA. 

federalna.ba

Sjeverin Husein ef. Kavazović Reisul-ulema Husein ef. Kavazović
Reisul-ulema Husein ef. Kavazović
0 25.11.2023 15:25
Reisul-ulema Husein ef. Kavazović
0 04.11.2023 18:55
Reisul-ulema Husein ef. Kavazović Behram-begova medresa u Tuzli Tuzla
0 28.10.2023 09:31
Sjeverin otmica
0 22.10.2023 14:43
Reisul-ulema Husein ef. Kavazović Gaza
0 20.10.2023 16:30
Žene u crnom Sjeverin tužba Srbija
0 20.10.2023 12:16