videoprilog Admira Pripoljca (Federacija danas)

Registar kućnih ložišta ZDK-a do kraja ove godine

Pokazatelji stanja kvaliteta zraka u Zeničko-dobojskom kantonu govore o prekomjernom zagađenju zraka u nekoliko općina i gradova. No, pored velikih zagađivača, a to su industrijska postrojenja, dodatni problem predstavljaju takozvana kućna ložišta. Kako bi se pronašlo adekvatno rješenje, registar kućnih ložišta Zeničko-dobojskog kantona, koji rade stručnjaci Centra za okoliš ZDK-a pri Institutu Kemal Kapetanović iz Zenice, bit će izrađen do kraja ove godine.

S prekomjernim aerozagađenjem općine i gradovi u Zeničko-dobojskom kantonu bore se godinama. Da bi zagađenje zraka koliko-toliko bilo smanjeno, neophodno je izraditi registar kućnih ložišta.

“Bit će registrovana kućna ložišta, njihove emisije u zrak i potrebe za ulaganjem da bi se smanjile emisije i da bi se doveo kvalitet zraka na nekakav bolji nivo”, objašnjava Mustafa Hadžalić, direktor Instituta Kemal Kapetanović Zenica.

Kantonalna vlada je za izradu registra izdvojila oko 330 hiljada maraka. To je neophodno da bi u narednom periodu mogli biti realizirani i konkretni projekti.

“Da krenemo prema projektima i izvorima finansiranja za zamjenu svih ložišta - govorimo o kućnim, ali i o ložištima iz industrije i javnih objekata, kao što su škole, ambulante... svi koji koriste zagrijavanje putem uglja i slično”, navodi ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ZDK-a Adnan Šabani (Pokret).

Centar za okoliš Instituta Kemal Kapetanović je tehnički opremljen za neopohodna mjerenja kvaliteta zraka. No, jedan od gorućih problema je nedostatak stučnih kadrova. Također, i za izradu registra bit će neophodno osigurati dodatna sredstva.

“Pošto se prvenstveno finansiramo iz budžeta, Institutu nedostaju sredstva za vanjske saradnike, za izradu numerike, za izradu određenih simulacija i za određena snimanja u gradu”, navodi Hadžalić.

Halim Prcanović, šef Centra za okoliš, ističe kako su u proteklih deset godina uspjeli zaposliti jednog radnika, a u penziju su otišla dva: “Vrlo brzo moramo taj problem riješiti. Međutim, kod nas uslovi za prijem strogi, a plaće niske - vrlo brzo ćemo morati izmijeniti sistematizaciju da dozvolimo da se svršenici fakulteta mogu ovdje zaposliti bez radnog iskustva i da se u ovoj oblasti razvijaju”.

Usvajanjem Plana utroška sredstava na Univerzitetu u Zenici, pri kojem i djeluje Institut Kemal Kapetanović, planirano je da će za otprilike osam do deset mjeseci biti izrađen registar kućnih ložišta ZDK-a.

federalna.ba

kućna ložišta registar kućnih ložišta registar
Vlada ZDK registar kućna ložišta zaštita prirode
0 17.05.2024 10:28
BiH registar civilne organizacije
0 06.12.2023 12:51
Zapadnohercegovački kanton onkološki pacijenti Fond solidarnosti registar
0 29.11.2023 09:16
Davor Bunoza registar registar haških osuđenika
0 12.10.2023 17:47