Regionalni šef SZO-a Kasai udaljen s funkcije nakon optužbi za rasističko vrijeđanje saradnika
(Izvor: EPA/ROLEX DELA PENA)

Regionalni šef SZO-a Kasai udaljen s funkcije nakon optužbi za rasističko vrijeđanje saradnika

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za zapadni Pacifik Takeshi Kasai udaljen je s funkcije nakon optužbi za zloupotrebu položaja i rasističkog ophođenja prema saradnicima.

Generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus navodno je prije tri dana poslao mail zaposlenima u odjelu za zapadni Pacifik i obavijestio ih da je Kasai poslan "na odsustvo“.

U Ghebreyesusovom mailu se navodi da je u sjedište regionalnog ureda SZO-a u filipinsku Manilu poslana zamjenica direktora Zsuzsanna Jakab kako bi ured nastavio svoje aktivnosti.

U anonimnom obraćanju novinskoj agenciji Associated Press (AP) o ovoj temi, dva zvaničnika SZO-a su istakla da je Kasai smijenjen i poslan na odsustvo kako bi se provela istraga o optužbama.

Iz SZO-a nisu dali informaciju o tome koliko dugo će Kasai ostati na odsustvu.

U vijestima AP-a od 28. januara navodi se da je Kasai zloupotrebio svoj položaj diskriminirajući svoje zaposlenike. Anonimno se obraćajući agenciji, 30 zaposlenih izjavilo je da ih je Kasai vrijeđao na osnovu njihove etničke pripadnosti.

Odgovarajući na pitanje AA u vezi sa optužbama, portparol SZO-a Tarik Jašarević rekao je da su u toj organizaciji upoznati s tim optužbama i da poduzimaju potrebne korake u tom slučaju.

federalna.ba/AA
SZO Takeshi Kasai
SZO WHO majmunske boginje
0 23.07.2022 17:22
Evropa SZO koronavirus
0 19.07.2022 13:58
SZO koronavirus Covid19 virus žrtve pandemija
0 30.06.2022 18:39
SZO majmunske boginje
0 14.06.2022 17:22