videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

Suradnja Crne Gore i BiH u oblasti zaštite i spašavanja

Predstavnici Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK-a, Fondacije za razvoj sjevera Crne Gore i udruženja LINK iz Mostara potpisali su sporazum o suradnji. Riječ je o uspostavi prekograničnog partnerstva za bolji sustav upravljanja rizikom od katastrofa u prekograničnom području BiH-Crna Gora.

Time, zapravo, počinje regionalna suradnja na unapređenju prevencije, intervencije i procesa oporavka od katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama. Cilj je opremanje i uvježbavanje jedinica za zaštitu i spašavanje našeg kantona i Crne Gore. Vatrogasci, gorske službe spašavanja, jedinice za spašavanje pod vodom i nad vodom, ali i ostale spasilačke službe imaju zajednički problem.

"Opreme nedostaje i to je osnovni problem. S boljom, funkcionalnijom opremom bit će ljudi spremni za mnoge poduhvate i da sebe čuvaju i da druge spašavaju", kazao je Eugen Ćubela, ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK-a.

"Obuke koje će biti organizirane u sklopu projekta, nabavka opreme za zaštitu i spašavanje u slučaju poplava, požara, kao i u slučaju drugih nekih nepogoda, bit će dragocjene ljudima koji se na terenu suočavaju svakodnevno s velikom izazovima", kazala je predstavnica Fondacije za razvoj sjevera Crne Gore Tamara Todorović.

Projektom će se povezati Hercegovačko-neretvanski kanton, potom Trebinje u Republici Srpskoj, jer graniči s Crnom Gorom, dok će s crnogorske strane biti obuhvaćene sve općine od sjevera do juga koje graniče s našom zemljom.

"Problem je da te osobe trebaju imati određene treninge, pogotovo službe za zaštitu na vodi i pod vodom. To su rijetke organizacije koje mogu pomoći, to su specifična stanja. Mi ćemo tu pomoći i nabaviti opremu i za Jablaničane i za mostarske klubove s kojima je Uprava već potpisala ugovore o dugoročnoj suradnji", navodi Tomislav Majić, predsjednik Udruženja Link Mostar.

Vrijednost projekta je oko 590.000 eura i ravnomjerno se raspoređuje na sve partnere u projektu koji će trajati dvije godine.

federalna.ba

BiH Crna Gora regionalna saradnja
Izrael BiH Izborni zakon
0 08.08.2022 12:19
Tomislavgrad Željko Musić - Ćile BiH kultura književnost
0 08.08.2022 11:36
SFK 2000 Sarajevo BiH sport fudbal nogomet
0 07.08.2022 12:25
Klapska pisma Festival klapske pisme Posušje Posušje BiH kultura
0 07.08.2022 11:03
Konjic kultura BiH Djevojke sa Neretve
0 07.08.2022 10:21
sport atletika Amel Tuka BiH Poljska
0 07.08.2022 09:22