Referendum o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe bit će proveden 9. juna u Sloveniji
(Izvor: Ilustracija/Thinkstock)

Referendum o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe bit će proveden 9. juna u Sloveniji

Ustavni sud Slovenije odbio je prijedlog da se obustavi primjena uredbe o raspisivanju konsultativnog referenduma o upotrebi kanabisa.

Ocjenu ustavnosti uredbe, zajedno sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti uredbe o referendumu o eutanaziji, dostavili su SDS-u i NSi.

Stranke SDS i NSi podnijele su zahtjeve za ocjenu ustavnosti uredbi o konsultativnim referendumima o pomoći pri dobrovoljnom prestanku života i upotrebi kanabisa, sa prijedlogom za prioritetno razmatranje i privremenu suspenziju uredbi do konačne odluke.

To bi moglo uticati na datum njihove implementacije, koja je inače planirana zajedno sa evropskim izborima 9. juna.

Ali, u slučaju referenduma o upotrebi kanabisa, Ustavni sud je odlučio da odbije obustavljanje raspisivanja referenduma. Istovremeno je odlučeno da će se to pitanje tretirati kao apsolutni prioritet, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Prijedlog da se prekine konsultativni referendum o pomoći pri dobrovoljnom prestanku života nije bio na dnevnom redu.

Državni zbor (parlament) je 25. aprila usvojio Uredbu o raspisivanju konsultativnih referenduma o pomoći pri dobrovoljnom prestanku života i o uzgoju i preradi kanabisa u medicinske svrhe i o uzgoju i posjedovanju kanabisa za ograničenu ličnu upotrebu, zajedno sa uredba o konsultativnom referendumu o uvođenju preferencijalnog glasanja na parlamentarnim izborima.

SDS i NSi su već dan nakon odluke Državnog zbora najavili da će podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti dvije uredbe. Referendum o zakonskom uređenju prava na pomoć pri dobrovoljnom prestanku života, smatraju obje opozicione stranke, protivan je Ustavu, uključujući i član 17. koji kaže da je ljudski život neprikosnoven.

U slučaju referenduma o upotrebi kanabisa, međutim, ukazano je na proceduralne nepravilnosti, jer su u skupštinskoj proceduri iz jednog proizašla dva suštinski različita pitanja koja bi, po ocjeni opozicije, trebala biti predmet dva referenduma.

Oni se također protive održavanju referenduma u isto vrijeme kada i evropski izbori.

U međuvremenu, pripreme za provođenje sva tri konsultativna referenduma već su intenzivno u toku, u ponedjeljak su počeli teći rokovi za referendumske zadatke, a danas je počela i kampanja.

federalna.ba/AA

Slovenija kanabis medicinske svrhe referendum