videoprilog Omera Hasanovića (Dnevnik 2)

Građani Bratunca glasali o opozivu načelnika Srđana Rankića

Građani Bratunca glasali su o opozivu načelnika Srđana Rankića koji je ranije izgubio potporu skupštinske većine. Opoziv podržavaju vodeće stranke u lokalnom parlamentu, ali i stranke koje predstavljaju Bošnjake koji optužuju Rankića za diskriminaciju povratnika i protjerivanje iz lokalnih struktura vlasti.

Bez obzira na procenat izlaznosti birača koji imaju pravo glasa, više od pedeset posto birača koji su izašli na referendum može biti dovoljno za opoziv. U Opštinskoj izbornoj komisiji kažu da nisu zabilježene veće nepravilnosti.

„Nije bilo nikakvih prigovora ovoj komisiji. Jedino što smo imali je, mogu reći, mali incident ispred jednog biračkog mjesta, ali nije bilo prekida procesa glasanja. Bilo je malih fizičkih okršaja gdje je morala da interveniše policija“, navodi Ivana Milanović, predsjednica Opštinske izborne komisije Bratunac.

Jedan od najvažnijih razloga za pokretanje incijative za opoziv Rankića je prekid njegove saradnje s lokalnim parlamentom.

„Nenamjensko trošenje sredstava, lično bogaćenje. Za opoziv načelnika je glasalo 19 od 25 odbornika. 11 političkih partija je uključeno u opoziv. Mislim da je načelnik trebao da podnese sam ostavku onog trenutka kada je izgubio većinu. Samo šest odbornika je ostalo na njegovoj strani“, kaže Branislav Trišić, zamjenik načelnika Opštine Bratunac.

Nezvanično, skoro 50 posto stanovništva u Bratuncu su Bošnjaci. Politika Srđana Rankića prema Bošnjacima bila je katastrofalna, niko od predstavnika Bošnjaka se ne nalazi u opštinskim strukturama vlasti.

„Poduzimao je korake koji su narušili relativno dobre međunacionalne odnose na prostoru Bratunca između Bošnjaka i Srba i to je trajalo od predizborne kampanje do danas. Vidjeli ste incident koji je pokušao napraviti ubijenim u genocidu u Srebrenici. Vidjeli ste šta se radilo u Kravici. Promjene grba Opštine Bratunac. puno aktivnosti koje su provođene na štetu Bošnjaka“, navodi potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

Pokušavali smo danas razgovarati sa Srđanom Rankićem. Međutim, on je odbio da s nama razgovora i komentariše referendum o svom opozivu.

federalna.ba

Srđan Rankić Bratunac
Bratunac strip stripovi
0 07.08.2023 21:29
Bratunac stradanje godišnjica
0 01.07.2023 17:35
Bratunac napadi na povratnike
0 27.06.2023 21:25
Nerin Dizdar Ćamil Duraković Osman Mehanović Bratunac
0 27.06.2023 14:31